Gå til hovedindhold
Forebyggelse
Børn og unge
Sundhed

Sund start for nye børnefamilier

Familier med spædbørn oplever at få støtte og vedkommende hjælp fra sundhedsplejen og lokalsamfundet til sundere madvaner, stimulering af barnets motorik og inspiration til en aktiv livsstil i familien.

Indhold

  Flere fællesskaber til nye børnefamilier

  Sundhedsplejens indsats i barnets første leveår bidrager allerede i høj grad til at give barnet og familierne en sund start på livet. Sundhedsplejen har i Børneliv i sund balance derudover et styrket fokus på forældrenes rolle i leg, tumlen, måltider, madvaner, nærvær og at komme ud og få nogle gode oplevelser sammen som familie i lokalområdet. Indsatsen i sundhedsplejen består at tre dele:

  1. En styrket indsats ved sundhedsplejens besøg når barnet ved er 4-6 måneder til alle familier i lokalområderne
  2. Proaktive opringninger når barnet er 0-6 måneder til udvalgte familie for at understøtte amning eller gode rutiner omkring flaske
  3. Ekstra indsats med opringning ved 1 år og besøg ved 1,5 år til udvalgte familier for at understøtte gode vaner i familien

  Beskrivelse af indsats i sundhedsplejen.pdf

  Leg og bevægelse sammen

  Allerede fra fødslen øver børn sig på at bruge deres krop til at bevæge sig og skabe kontakt til andre. Derfor uddeler sundhedsplejen en bold til alle familier ved deres besøg i 4-6 måneder sammen men en pjece. I pjecen er der ideer til, hvordan forældrene kan være aktive og have det sjovt sammen med deres baby.

  Leg og bevægelse sammen. Ideer til øvelser med børn 4-6 måneder. Børneliv i sund balance 2023.pdf

  Skærmvaner og nærvær

  Sundhedsplejen taler også med familierne om, hvor meget digitale medier fylder i deres hverdag, og om det går ud over deres nærvær og interaktion med det lille barn. En pjece fra Center for Børneliv understøtter dialogen sammen med:

  Materialer fra Sundhedsstyrelsen

  Pjece om skærmvaner.pdf

  Sidst opdateret: 7. december 2023

  Dokumenter

  Kontakt

  Specialkonsulent

  Karen Karlsson Eriksen

  Sundhed & Ældre

  Telefon: +45 3370 3859

  E-mail: kae@kl.dk

  Specialkonsulent

  Lene Dørfler

  Sundhed & Ældre

  Telefon: +45 3370 3367

  E-mail: ldf@kl.dk