Gå til hovedindhold

Råderum nr. 45

3 resultater

Bøf eller bønner – en klimaafgift på indkøb skal gøre det grønne valg nemmere

31. okt. 2022
Råderum
Klima
Nyhed

Der arbejdes på tværs af kommunerne aktivt med at omstille forbruget og reducere klimaaftrykket fra indkøb – men adfærdsændringer kommer ikke nødvendigvis af sig selv. Der er flere greb i værktøjskassen, der kan fremme grøn adfærd i kommunerne. I Aarhus Kommune anvender man en klimaafgift på køb af udvalgte produkter som incitament til at flytte købet i en mere klimavenlig retning på institutionsniveau.

Få bedre kvalitet, lavere udgifter, mindre administration – sæt fokus på den visiterede kørsel

31. okt. 2022
Råderum
Økonomi
Nyhed

Et kinderæg – sådan omtaler man i Fredensborg Kommune nogle af de forventede effekter, som følger af et projekt med fokus på den kørsel, som borgerne visiteres til, på tværs af kommunes fagområder. Fredensborg Kommune forventer nemlig at opnå hele tre ting på én gang på udvalgte områder - bedre kvalitet for borgeren, lavere udgifter, mindre administration for kommunens personale og dermed frigjort tid til andre opgaver.

Digitalisering af kommunernes indkøb understøtter den tredobbelte bundlinje

31. okt. 2022
Råderum
Digitalisering og teknologi
Økonomi

En begrænset økonomisk ramme kombineret med priser på himmelflugt har i den grad aktualiseret et fokus på råderumsdagsordenen i kommunerne. Her er det oplagt at rette blikket mod indkøbsområdet, der samlet set er det mest populære greb i kommunerne til at skabe råderum. Selvom kommunerne allerede har et stort fokus på indkøb, så er der fortsat potentiale i at skabe økonomiske, grønne og kvalitetsmæssige gevinster ved at arbejde fokuseret med indkøb i kommunerne.