Gå til hovedindhold
Høringssvar
Teknik og miljø
Byggeri

Høringssvar: Certificeringsordninger for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet

KL takker for muligheden for at afgive høringssvar til det foreliggende forslag til nyaffattelse af bekendtgørelse om certificeringsordninger for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet (certificeringsbekendtgørelsen).

06. nov. 2023
  • Læs op

Indhold

    Det har ikke været muligt for KL at foretage en politisk behandling af høringssvaret inden for høringsfristen. Der tages derfor forbehold for den efterfølgende politiske behandling af høringssvaret.

    Generelle bemærkninger

    KL er positive overfor at det skærpes, hvilke oplysninger certificeringsorganet skal videregive til kommunerne, i de tilfælde hvor certificeringsorganet finder fejl. Vi vil dog gerne at det præciseres at certificeringsorganet udpeger hvor der er problemer, og at certificeringsorganet tager stilling til om fejlene giver risiko for personers sikkerhed. Det vurderes ikke hensigtsmæssigt, at et tilbageløb fra certificeringsorganet kræver kommunernes granskning af projektet. 

    Det bemærkes hertil at Social- og Boligstyrelsen (SBST) har lavet en særskilt høring vedrørende ændringerne af bygningsreglementet med frist den 25. oktober. I udkastet ændres kommunernes rolle ved vurdering af indplacering i BK/KK 2-4.

    Vi har i vores høringssvar påpeget, at vi vurderer ændringen potentielt er en svækkelse af sikkerheden i byggeriet. Vi har ligeledes i høringssvaret påpeget, at vi frygter at ændringen giver flere lovliggørelsessager. Det er langt mere omkostningstungt, både for bygherre og kommunerne, at sagsbehandle et byggeprojekt efter byggeriet er opført. Hertil bemærkes at der med denne bekendtgørelse ikke er indført yderligere kontrol af virket eller kontrol på projektniveau hos certificeringsorganet. 

    Afslutningsvis bemærkes, at det for KL er uklart hvad der er kommunernes rolle i suspenderingsperioden.