Gå til hovedindhold
/ Videoløsninger/Skærmbesøg

Videoløsninger

Her kan du læse mere om videoløsninger, skærmbesøg og telemedicin.

  • Læs op

Indhold

    Videoløsninger bliver bredt anvendt i kommunerne – både i mødet med borgerne og internt i kommunen. Løsninger kan både være mobile løsninger eller videokonferenceløsninger i mødelokaler. Det kan også være skærmbesøg hos syge eller udsatte borgere, træningsvideoer eller telemedicin. Videoløsninger giver stor værdi for en lang række borgere, der oplever en øget kvalitet i mødet med kommunen, og samtidig kan løsningerne reducere transporttid for både borgere og personale.

    Videoløsninger kan være ideelle til fx fjernundervisning af langtidssygemeldte elever eller elever med sociale vanskeligheder, således, at elevens læring og tilknytning til klassen kan opretholdes. Ligeledes kan videoløsninger benyttes til konsultationer med mobilitetshæmmede eller sygemeldte borgere.

    ​De ændrede arbejdsgange i overgange til videoløsninger kan være en udfordring i den kommunale praksis, da det tager tid at omstille sig nye arbejdsgange. Desuden kan der være scenarier, hvor videoløsninger kan virke upersonlig.

    Skærmbesøg

    Skærmbesøg er indsatser, som medarbejderne leverer over skærm via smartphone, tablet eller pc/webcam i stedet for et fysisk besøg i borgerens hjem.

    Der har været en støt stigning i kommunernes anvendelse af skærmbesøg fordelt på de fleste områder. Særligt i socialpsykiatrien har kommunerne udfoldet muligheden for at mødes virtuelt med borgerne.

    Fordelene ved skærmbesøg kredser for borgere især om øget fleksibilitet i støtten og hverdagen ved fx muligheden for fokuserede og afgrænsede samtaler – til aftalt tid. De kan styrke egenmestring ligesom det er muligt at modtage støtten diskret, uden at andre kan se, at ‘kommunen’ er på besøg. For medarbejdere ligger gevinsterne i den mindre transporttid og en fleksibilitet i både planlægning og løsning af opgaver.

    Træningsvideoer

    Videoløsninger til træning er særligt anvendt til at understøtte træning i forbindelse med rehabilitering og vedligeholdende træning.

    Anvendelsen af træningsvideoløsninger kan bidrage til både større motivation for træning, større ansvar for egen træning og bevægelse. Herudover tilbyder de også en fleksibilitet i den forstand, at de borgere, der studerer eller har job, kan genoptræne, når det passer dem.

    Kommunerne har fx arbejdet med virtuel genoptræning i eget hjem for KOL-patienter, ældre og dementramte. Ofte understøttes borgeren af en pårørende eller en medarbejder i udførelsen af træning derhjemme. Træningen bygges op og flere ugers forløb og kan suppleres af test undervejs, der viser borgerens udvikling.

    Telemedicin

    Telemedicin dækker over digital rådgivning og behandling. Med brug af telemedicinske løsninger kan medarbejdere i behandle og rådgive borgere om sygdomme, mens de opholder sig i eller tæt på deres eget hjem.

    Med apparater til at måle fx blodtryk, vægt og iltmætning i blodet kan borgeren sende målinger digitalt til kommune eller sygehus. Det giver patienterne større tryghed og mestring af egen sygdom.

    Telemedicin kan være guidede selvhjælps-programmer. Programmerne indeholder bl.a. videoklip og lydfiler samt træningsøvelser. De kan suppleres med videosamtaler med en behandler, der støtter og motiverer patienten.

    Kontakt

    Chefkonsulent

    Marie Aggerstrøm Hansen

    Digitalisering & Teknologi

    Telefon: +45 3370 3546

    E-mail: maah@kl.dk