Gå til hovedindhold
/ Edge computing

Edge computing

Edge computing er et begreb for en decentralisering af beregninger og datalagring, således, at beregninger og lagring af data fortrinsvist sker i en decentral/lokal server eller i det apparat, fx kameraer eller sensorer, som behøver de pågældende data og beregninger, frem for at det sker på centrale servere.

 • Læs op

Indhold

  Decentralisering af beregning og lagring kan i mange tilfælde minimere responstiden og den nødvendige båndbredde, da data og beregninger ikke skal sendes frem og tilbage gennem et centralt netværk.

  Anvendelsesmuligheder

  Edge computing kan løse de voksende problemer med datakapacitet, båndbredde og responstid, som følger af en øget belastning af centrale servere og datacentre fra flere og flere smartphones, computere og andre apparater. Desuden kan edge computing potentielt løse en række problemer omkring behandling af personfølsomme data, da disse data kan behandles, anonymiseres og efterfølgende slettes fra det pågældende apparat eller lokale server, inden data bliver sendt til og behandlet på centrale servere. Der består imidlertid en tilsvarende opgave i at sikre bl.a. fornøden datasikkerhed i selve apparaterne.

  Kan potentielt bruges til at løse følgende udfordringer

  Mens edge computing er aktuelt inden for bl.a. softwarearkitektur har teknologien i øjeblikket ikke store anvendelsesmuligheder i kommunalt regi. Der ses dog begyndende eksempler på brug af edge computing til monitorering af byrum og natur.

  Kontakt

  Kontorchef

  Frederik Nordentoft Andersen

  Digitalisering & Teknologi

  Telefon: +45 3370 3405

  E-mail: frna@kl.dk