Gå til hovedindhold
/ Cloud

Cloud

Cloud eller cloud computing er en fælles betegnelse, der dækker over en række ydelser – fx software, services, computerkraft og lagerplads – som brugere kan få adgang til via internettet.

 • Læs op

Indhold

  Cloud computing er en model for levering af computing-tjenester, hvor ressourcer og infrastruktur, såsom computere, netværk og lagring, bliver leveret via internettet som en tjeneste. Det betyder, at brugere kan tilgå disse tjenester fra en hvilken som helst enhed med internetadgang, uanset hvor brugerne befinder sig.

  Cloud computing indebærer typisk, at en tjenesteudbyder har en stor mængde af hardware og infrastruktur, som de via internettet kan tilbyde brugere adgang til. Brugere kan derefter køre applikationer, lagre og behandle data, eller udføre andre computing-opgaver uden at skulle investere i deres egen dyre infrastruktur.

  Cloud computing-tjenester er normalt tilgængelige på abonnementsbasis, hvilket giver brugere fleksibilitet til at vælge de tjenester, som de har brug for og kun betale for det, som de bruger. Flere kommuner bruger cloudbaseret dataopbevaring for at nedbringe deres it-omkostninger til at drifte og vedligeholde egne serverløsninger.

  Der er en række forhold, som er væsentlige at være opmærksomme på, når man bruger cloud. Eksempelvis er det afgørende, at cloud-udbyderen på sikker og ansvarlig vis kan opbevare det data, som kommunen lagrer og behandler via cloud-udbyderens tjenester. Et andet væsentligt forhold er, at kommunerne hurtigt bliver afhængige af, at cloud-udbyderen leverer driftssikre services. Det stiller krav til de kontrakter og databehandleraftaler, som kommunen og leverandøren indgår.

  Mange cloudløsninger bruger i dag amerikanske servere til at behandle data. Der har siden midten af juli 2020 været usikkerhed om, hvordan cloud-løsninger, der overfører personoplysninger mellem EU og USA, kan bruges og leve op til kravene i GDPR.

  Kontakt

  Konsulent

  Laura Skytte Andersen

  Digitalisering & Teknologi

  Telefon: +45 3370 3443

  E-mail: lasa@kl.dk