Gå til hovedindhold
/ Droner

Droner

Droner er førerløse fartøjer, der ved hjælp af bl.a. kunstig intelligens og sensorer kan navigere rundt både gående, kørende, svømmende og flyvende.

 • Læs op

Indhold

  I øjeblikket er flyvende droner de mest udbredte og kendte varianter. Droner kan ofte få påmonteret kameraer eller andre former for overvågningsværktøjer på, som kan tage realtidsbilleder eller optagelser af lokationer, der er svært tilgængelige eller farlige for mennesker. Desuden kan der være monteret forskellige typer sensorer som fx kan indgå i et IoT-system.

  Mens nogle droner er autonome skal andre fjernstyres af en operatør. Flyvende droner skal, ifølge den nuværende lovgivning, kontrolleres af en operatør som konstant har visuel kontakt med dronen. Derudover er der krav om indhentning af flyvetilladelser.

  Anvendelsesmuligheder i kommunerne

  Droner kan anvendes til at inspicere bygningers tilstand, føre tilsyn med vejnettet eller lave inspektioner og undersøgelser under vand. Derudover kan droner anvendes til mindre fragtopgaver, fx udbringning af medicin eller post, ligesom der er eksempler på, at droner er blevet brugt til undervisning i skolen. I forbindelse med brug af droner er det vigtigt at være opmærksom på eventuelle GDPR- og overvågningsproblematikker ved hver enkelt flyvning.

  Kan potentielt bruges til at løse følgende udfordringer

  Droner er velegnede til at bidrage til en effektiv drift i kommunerne gennem fx inspektion af kommunale bygningers tilstand eller indsamling af skrald i søer, vandløb eller kanaler, mv.

  Find også teknologivurderingen for droner her:

  Kontakt

  Chefkonsulent

  Søren Nørgaard Madsen

  Digitalisering & Teknologi

  Telefon: +45 3370 3633

  E-mail: snma@kl.dk

  Relateret indhold