Gå til hovedindhold
Politik

Politisk organisering i kommunerne

Selvom den overordnede styreform – udvalgsstyret - er lagt fast for langt de fleste kommuner, er der inden for styrelseslovens rammer mulighed for at indrette sig på forskellig vis. Her kan der findes eksempler på, hvordan nogle kommuner har grebet organiseringen an, og hvad det er for nogle hensyn og overvejelser der ligger bag.

Indhold

  Udvikling af kommunestyret

  Kommunestyret er i forandring. Nye opgaver kommer til og andre ændrer karakter. I dag taler vi ikke blot om kommunen som serviceleverandør og myndighed, vi taler også om fx inddragelse og samskabelse.

  Samtidig løses flere og flere opgaver på tværs af kommunegrænserne. Kommunen i dag er en anden, end den var for blot 5-10 år siden.

  Den stadige udvikling stiller store krav til den politiske ledelse og til måden, vi indretter vores lokale demokrati på. Flere borgmestre og kommunalpolitikere tilkendegiver, at organiseringen af det politiske arbejde, arbejdsformer og politikerroller er spørgsmål, der optager dem en del i disse år.

  Inspirationskatalog

  Inspirationskataloget 'Variationer i udvalgsstyret: Den politiske organisering i syv kommuner' sætter fokus på, hvordan udvalgte kommuner har designet den politiske organisering.

  Kataloget belyser indledningsvist, hvilke muligheder styrelsesloven giver. Derefter beskrives det, hvordan syv kommuner har indrettet den politiske organisering, og hvilke udfordringer og muligheder denne organisering byder på i forhold til en række hensyn, som eksempelvis beslutninger overfor visioner, repræsentation overfor lederskab og ansvarligholdelse overfor inddragelse.

  Sidst opdateret: 23. februar 2024

  Læs også

  Dokumenter