Gå til hovedindhold

Publikationer fra enheden

Kommunernes Råderumskompas

Økonomi
Råderum

KL har kortlagt trends og tendenser på tværs af kommunernes råderumsarbejde i en ny publikation, Kommunernes Råderumskompas. Publikationen indeholder 6 temaer og kommunale cases, der peger kommunerne i retning af, hvilke temaer de med fordel kan fokusere på, når de skal skabe råderum indefra.

Inspirationskataloget "Mange veje til økonomisk råderum"

Økonomi
Råderum

Kommunerne arbejder med at skabe økonomisk råderum indefra - ved at frigøre ressourcer fra eksisterende drift til nye politiske initiativer. Kommunernes driftsopgaver er mangfoldige, og der er konstant aktiviteter tiden løber fra eller løsninger, der kan organiseres mere effektivt. Hvordan tilrettelægges budgetproceduren, og hvilke metoder arbejdes der med i de kommuner, der frigør mange ressourcer fra eksisterende drift?

Kortlægning: Råderum i budgetprocessen

Økonomi
Råderum

KL har undersøgt, hvordan kommunerne arbejder med at skabe råderum i budgetprocessen. Læs kortlægningen og få indblik i metoder, veje og kommunale cases samt en række gode råd til, hvordan I kan styrke jeres råderumsarbejde.

Casekatalog om, hvordan samarbejde kan være en vej til mere råderum

Økonomi
Råderum

Samarbejde og tværgående løsninger har i mange år været en vej til at skabe mere velfærd for pengene, og kommunerne har i høj grad bidraget til at skubbe på denne udvikling. Til trods for opgangstider i økonomien og en stor udviklings- og innovationskraft i kommunerne, er den kommunale opgaveløsning og økonomi fortsat under pres. Det er derfor mere aktuelt end nogensinde før at skabe råderum, ved at løse opgaven på tværs af fagligheder, forvaltninger, kommuner og sektorer.