Gå til hovedindhold
Økonomi

Svære prioriteringer i den kommunale økonomi

Efterdønningerne af en spændt international situation har bidraget til at gøre 2023 til et vanskeligt år for den kommunale økonomi.

Energikrisen og den historisk høje inflation i 2022 medførte, at kommunerne gik ind i 2023 med et betydeligt økonomisk efterslæb. Det har tydeligt kunnet mærkes i kommuner i hele landet. Samtidig er den fortsatte udgiftsvækst på de specialiserede områder med til at lægge et stort økonomisk pres på kommunerne.

Parallelt med de helt aktuelle økonomiske udfordringer bliver det stadig tydeligere, at den kommunale velfærdssektor står over for nogle store strukturelle udfordringer, som kalder på løsninger. 

Økonomiaftalen for 2024

Den pressede kommunaløkonomi og de langsigtede udfordringer for velfærdssektoren var bagtæppet for forhandlingerne om kommunernes økonomi for 2024. KL’s besked til regeringen var, at den kommunale velfærdssektor er ved at nå et bristepunkt. Udfordringerne kalder på en anderledes ærlighed over for danskerne både lokalt og fra Christiansborg og en nødvendig politisk drøftelse af, hvordan fremtidens velfærd skal se ud. 

Efter svære forhandlinger indgik KL en økonomiaftale med regeringen med klare aftryk fra begge parter rundt om forhandlingsbordet. 
Med økonomiaftalen blev udgangspunktet for den kommunale serviceramme løftet med 2,4 mia. kr. Samtidig tog KL til efterretning, at regeringen pålægger kommunerne administrative besparelser på 0,7 mia. kr. Samlet set leverede aftalen dermed et løft af servicerammen på 1,7 mia. kr. Det var i forhandlingerne afgørende for KL, at staten bidrager med betydelige administrative lempelser for at muliggøre besparelseskravet.

Samtidig var regeringen og KL med økonomiaftalen enige om at etablere et nyt politisk samarbejde omkring velfærdssektorens strukturelle udfordringer. Samarbejdet er en vej til at styrke dialogen med regeringen om velfærdssektorens udvikling.

Budgettet for 2024

I 2023 har kommunerne været gennem en svær budgetproces for 2024 inden for snævre økonomiske rammer. Det har i mange kommuner krævet svære prioriteringer at få enderne til at mødes, men budgetterne landede inden for de aftalte rammer for service og anlæg. Kommunerne beviste dermed endnu engang, at de er i stand til at stå sammen og løfte svære samfundsudfordringer, selvom det ikke lykkedes at nå i mål med at sikre en samlet uændret skat. 

KL’s formand, Martin Damm (V), Kalundborg og KL’s næstformand, Jacob Bundsgaard (A), Aarhus