Gå til hovedindhold
KL

Regnskab

Kontingent 2025

I henhold til KL’s vedtægter fastsættes kontingentet af delegeretmødet. Kontingentet er gældende, indtil det ændres på et senere delegeretmøde.

Bestyrelsen foreslår et uændret kontingent for 2025, idet det dog fremskrives med den forventede pris-og lønudvikling. For at KL’s kontingentindtægter ikke stiger som følge af en stigning i folketallet, nedjusteres kontingentsatsen i forhold til den forventede befolkningstilvækst på landsplan. Hvis der efterfølgende sker ændringer i den forventede og aktuelle pris- og lønudvikling og befolkningstilvækst, indregnes dette i beregningen af efterfølgende års kontingent.

For 2025 forventes pris- og lønudviklingen for kommunerne at udgøre 4,8 pct., mens korrektionen for befolkningstilvæksten forventes at udgøre 0,9 pct. Efter fastsættelsen af kontingentet for 2024 har det vist sig, at de anvendte pris- og lønskøn har været 1,2 pct. for lave.

Den samlede fremskrivning af kontingentsatsen for 2025 udgør dermed 5,1 pct. således, at kontingentsatsen i 2025 vil udgøre 4.399,38 kr. pr. 100 indbyggere (indbyggertal pr. 1. januar 2025).

KL’s regnskab 2023

Årets resultat udviser et overskud på 28,8 mio. kr. Det realiserede overskud kan henføres til afkastet af den rentebærende kapital i KL. Efter nogle år med renterne helt i bund, har det høje renteniveau medført, at der i 2023 har været et historisk højt afkast på KL’s værdipapirer. I forhold til 2022, er årets afkast på værdipapirer således steget med 42,3 mio. kr. 

Som følge af et fald i pensionsforpligtelsen for tjenestemandsansatte er egenkapitalen reguleret med en forbedring på 24,7 mio. kr. af den negative kapitalandel i Kommunernes Revision, og en nedskrivning af pensionsforpligtelserne på 14,4 mio.kr. for tidligere tjenestemandsansatte i KL. 

Med indregning af årets resultat og de nedskrevne pensionsforpligtelser er KL’s egenkapital opskrevet med 67,9 mio. kr. i 2023 og udgør dermed 838,6 mio. kr. ved årets afslutning.

Udefrakommende forhold påvirker KL’s økonomi

KL’s økonomi har gennem de seneste år været udfordret af en række eksterne ”stød”, der har skabt ubalance i en størrelsesorden, som det ikke har været muligt at tage højde for i den løbende driftsøkonomi.

I 2020 var det således covid-19-pandemien og nedlukningen af landet, der udfordrede balancen og medførte et så markant fald i indtægter fra KL’s konsulent- og kursusvirksomhed, at KL endte med et underskud på 13,3 mio. kr. 

I 2021 resulterede et ekstraordinært udbytte fra SKI - Staten og Kommunernes Indkøbsservice - i, at KL indhentede noget af det tabte fra 2020.

I 2022 medførte den stigende rente et negativt afkast af KL’s værdipapirbeholdning, og KL endte derfor med et underskud på 4,8 mio. kr.