Gå til hovedindhold
Arbejdsmarked

Kommunerne leverer, mens vi venter på fremtidens beskæftigelsesindsats

Fremtidens beskæftigelsesindsats skal bygge på tillid og fleksibilitet og mindre kontrol og bureaukrati. Og så skal vi holde fast i de gode resultater, som kommunerne leverer. 

Tonen for beskæftigelsesområdet anno 2023 var allerede sat, inden året begyndte: Jobcentrene skal nedlægges, der skal spares 3 mia. kr. frem mod 2030, og A-kasser og private aktører skal spille en større rolle. 

Vi er i KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg kritiske over for, at regeringen høster, før den sår og peger på besparelser, før den tager stilling til forenklinger. Det er den forkerte vej at begynde processen. Samtidig kan vi ikke se, at en besparelse på 3 mia. kr. – som svarer til ca. 30 pct. af de samlede udgifter – kan andet end gå ud over den indsats, jobcentrene kan tilbyde borgere og virksomheder.

Når det er sagt, så er vi enige i behovet for en gennemgribende reformering af området. Og vi vil ikke afvise, at man med rette politiske mod til reelle og markante forenklinger kan frigøre ressourcer.

Mere tillid og fleksibilitet, mindre kontrol og bureaukrati

I 2023 har vi i udvalget arbejdet med input til fremtidens beskæftigelsessystem. Vi skal have en beskæftigelsesreform, som bevarer og videreudvikler det, der virker, og ændrer på det, der ikke virker.

For vi har meget, der fungerer i dag. Det enstrengede beskæftigelsessystem forankret i kommunerne, som virksomheder og borgere er glade for, skal bevares. Det samme skal den succesfulde indsats for jobparate ledige. Kommunerne leverer gang på gang resultater i verdensklasse. Vi er de bedste i Europa til at få ledige i arbejde, langtidsledigheden er stadig i bund og så har vi historisk høj beskæftigelse blandt indvandrere og efterkommere. Der er meget, vi kan være stolte af og passe på. 

Men vi skal have et system, der tager bedre hånd om de udsatte. Og hvor vi gør op med den nidkære statslige styring. For mange oplever et langvarigt og uigennemsigtigt forløb. Vi skal tænke hele systemet forfra i en ny lov med få, enkle hegnspæle og med tydelig kommunal forankring. Og det ér kommunerne, der kan give samlet og helhedsorienteret hjælp – til virksomheder såvel som borgere.

KL’s udspil til fremtidens beskæftigelsesindsats blev lanceret i november 2023 i forbindelse med jobCAMP. Her deltog ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesindsats også. Oplægget fra ekspertgruppens formand gav forhåbninger om, at vi i 2024 vil se forslag fra ekspertgruppen om radikale forenklinger i en helt ny beskæftigelseslov. Og vi vil arbejde hårdt for at bringe kommunernes perspektiver ind i det arbejde.

 

Tilfredshedsundersøgelser skal være en del af fremtidens styring

Udvalget har i 2023 taget initiativ til den første tværkommunale borgertilfredshedsundersøgelse på beskæftigelsesområdet. Det har vi bl.a. gjort, fordi vi mener, at fremtidens beskæftigelsesindsats skal måles på resultater – herunder borgernes tilfredshed – og ikke proceskrav. Pilotundersøgelsen viser, at seks ud af ti borgere på tværs af målgrupper er tilfredse eller meget tilfredse med forløbet i jobcentret. 

Vi modtager fortsat flygtninge fra Ukraine

I 2023 ankom ca. 10.000 nye ukrainske flygtninge. I alt har omkring 40.000 ukrainere fået opholdstilladelse i Danmark. Det har i 2023 fortsat været en kæmpe opgave i kommunerne at tage godt imod alle ukrainere. I november 2023 havde 79 pct. af jobparate ukrainere et arbejde. Det svarer til over 11.000 mennesker. Aldrig før er det gået så stærkt med at integrere nye flygtninge på arbejdsmarkedet. Håndteringen af de ukrainske flygtninge viser styrken ved kommunestyret. Et samlet kommunalt Danmark har igen i år løftet i flok.

Arbejdspligt bliver en ny stor opgave

Regeringen har indgået en aftale om 37 timers arbejdspligt. Der er en overhængende fare for mere bureaukrati, mere ”tælleri” og flere regler. Det rimer ikke på visioner om frisættelse og forenkling. Samtidig er vi ikke begejstrede for, at nyttejob fylder så meget i aftalen. Erfaringer viser, at nyttejob sjældent har jobeffekt, og det bliver vanskeligt at fremskaffe så mange nye nyttejobs uden at fortrænge ordinær arbejdskraft. Vi vil i 2024 arbejde for mindst muligt bureaukrati og indsatser med reel jobeffekt – og så skal pengene passe. 


Formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg, Peter Rahbæk Juel (A), Odense

KL’s tværkommunale borgertilfredshedsundersøgelse vider, at 6 ud af 10 borgere på tværs af målgrupper er tilfredse eller meget tilfredse med forløbet i jobcentret.

Omkring 40.000 ukrainere har fået opholdstilladelse i Danmark. I november 2023 havde 79 pct. af jobparate ukrainere et arbejde.