Gå til hovedindhold
Klima | Klimahandling

Kommunerne går forrest i den grønne omstilling

Kommunerne har i 2023 inspireret borgmestre, guvernører og lokale ledere over hele verden i arbejdet med lokal klimahandling. 

Klimaalliancen 

2023 har budt på mange flotte resultater for Kommunernes Klimahandlingsudvalg. Først og fremmest blev der i april indgået en aftale med Realdania og regionerne om et fornyet partnerskab. Dermed blev Klimaalliancen født og efterfølgeren til det succesfulde DK2020-projekt fundet. Det er en vigtig milepæl og et resultat, som udvalget er meget stolt af. 

International inspiration

Ved udgangen af 2023 har 96 kommuner en godkendt og politisk vedtaget klimahandlingsplan, der er kompatibel med Parisaftalen, og som har ambitiøse målsætninger for både CO2-reduktion og klimatilpasning. De sidste to kommuner kommer til i 2024. Det er aldrig set før i international sammenhæng, og kommunerne i Danmark er en tydelig inspiration for byer og kommuner verden over. 

Det var ikke mindst tydeligt ved COP28, hvor blandt andet 12 borgmestre og andre parter i projektet DK2020 var inviteret med for at dele erfaringer og inspirere borgmestre, guvernører og lokale ledere over hele verden til at arbejde sammen om klimahandling. Det er nemlig blevet bemærket rundt omkring i verdenen, at stort set alle danske kommuner på bare tre år har præsteret at få udviklet – og politisk vedtaget – lokale klimahandlingsplaner. 

Vi skal fastholde klimamomentum

Én ting er at lave en handlingsplan, noget andet er at realisere den. For hvordan fastholder den enkelte kommune sit klimamomentum når først det bliver hverdag, og kerneopgaverne banker på? 

Nogle kommuner har arbejdet med klima i adskillige år, og andre er lige begyndt. Uanset er det Kommunernes Klimahandlingsudvalgs fornemste rolle at bidrage til klimahandling og fastholdelse af momentum på den grønne omstilling, så realiseringen af planerne fortsætter og fastholdes.

Det gør vi bl.a. gennem formidling af nye løsninger og viden, etablering af relevante partnerskaber, og ved at styrke det grønne politiske lederskab.

Partnerskaber og udvikling af nye løsninger

Klimaalliancen skal hjælpe kommunerne dér, hvor det er svært. Én af hovedaktiviteterne er derfor at bidrage til udvikling og konkretisering af nye løsninger på de udfordringer, som kommunerne møder i deres klimaarbejde, og som de ikke kan eller skal løse hver for sig. 

Derfor har Kommunernes Klimahandlingsudvalg også indgået konkrete partnerskaber, der kan være med til at gøre kommunernes klimaarbejde lettere. Det gælder fx partnerskabet med forsyningsselskaberne om deling af forbrugsdata på vand og varme samt det nyligt indgåede partnerskab med Landbrug & Fødevarer på klima- og vandmiljøområdet. 

Grønt politisk lederskab

Kommunernes Klimabarometer 2023 viser, at der generelt er stor, politisk opbakning til arbejdet med klimaindsatserne, og at det er steget betydeligt de sidste tre år. 

Udvalget har besluttet at søge en tættere dialog med kommunerne om udfordringer og løsninger i klimaarbejdet. Derfor afholder udvalget i 2024 dialogmøder rundt omkring i landet, hvor borgmestre og udvalgsformænd for klima-, teknik- og miljøudvalg inviteres til en åben og ærlig snak om det grønne politiske lederskab. Der er blevet afholdt et dialogmøde i 2023, et i 2024, og der er planlagt fire mere i 2024. 

•    Roskilde Kommune den 6. november 2023
•    Haderslev Kommune den 8. januar 2024
•    Holstebro Kommune den 13. maj 2024
•    Ballerup Kommune den 12. august 2024
•    Aalborg Kommune den 2. oktober 2024
•    Sorø Kommune den 4. november 2024

Når klimahandlingsplanerne skal implementeres, bliver det nær umuligt at komme udenom de svære beslutninger. Det har de fleste kommuner oplevet allerede i planlægningsfasen. Nogle fandt gode løsninger, og andre lærte af de beslutninger, der blev truffet. Det er den viden og erfaring, udvalget gerne vil være med til at facilitere en dialog omkring. For det er i høj grad gennem et modigt, grønt politisk lederskab, at kommunerne når i mål med klimahandlingsplanerne.


Formand for KL’s Klimahandlingsudvalg, Frank Schmidt-Hansen (C), Vejen

Hvad er Klimaalliancen?

Klimaalliancen giver danske kommuner og regioner mulighed for at koordinere klimaindsatser og udvikle strategiske og tværgående klimainitiativer med afsæt i deres DK2020-klimahandlingsplaner. Partnerskabet ønsker at give kommunerne et udviklingsrum for samarbejde og vidensdeling med hensigten om at indfri det høje ambitionsniveau, som kommunerne har forpligtet sig til ift. at opnå en klimaneutral og klimarobust fremtid senest i 2050. KL og Danske Regioner er ansvarlige for sekretariatsbetjeningen og den overordnede projektledelse i partnerskabet. CONCITO og C40 deltager som uafhængige videnspartnere.

96 kommuner har en godkendt og politisk vedtaget klimahandlingsplan for CO2-redultion og klimatilpasning.

Kommunernes Klimahandlingsudvalg holdt i 2023 dialogmøder rundt omkring i landet, hvor borgmestre og udvalgsformænd for klima og teknik- og miljøudvalg inviteres til en åben og ærlig snak om det grønne politiske lederskab.