Gå til hovedindhold
Sundhed
Forebyggelse
Børn og unge

Unge, alkohol og trygt natteliv - metoden Ansvarlig udskænkning

Center for Forebyggelse i praksis har afholdt en temadag om Ansvarlig udskænkning, som er en metode til at fremme fornuftige og trygge rammer for alkoholudskænkning.

Indhold

    Ansvarlig udskænkning er en metode til at fremme fornuftige og trygge rammer for alkoholudskænkning på steder, hvor unge er de hyppigste gæster. Det gælder både i nattelivet og i andre festmiljøer som fx festivaler, fester på uddannelsesinstitutioner og på offentlige steder som parker og byrum. Unge er den primære målgruppe for Ansvarlig udskænkning, og målet er et trygt natteliv og festmiljø med fornuftige rammer for unges færden.

    Formålet med temadagen var at styrke viden om metoden Ansvarlig udskænkning og understøtte implementering af metoden for hermed at forebygge alkoholrelaterede skader og fremme et trygt natteliv for unge. Temadagen havde fokus på, hvordan kommune, politi, restaurationsliv og uddannelsesinstitutioner samt eventuelt andre aktører kan styrke samarbejdet og hvilke indsatser, der kan fremme et trygt natteliv i lokalområdet.

    Målgruppen var medarbejdere i kommunerne med ansvar inden for rusmiddel- og kriminalitetsforebyggelse samt alkoholbevillinger. Fx sundhedskoordinatorer, SSP og rusmiddelkonsulenter. Herudover var målgruppen også centrale medarbejdere fra politi, restaurationsbranchen samt ungdomsuddannelser.

    På temadagene satte vi fokus på de involverede aktørers rolle i det tværgående samarbejde for at skabe et trygt natteliv. Vi drøftede deltagernes erfaringer med at have et alkoholforebyggende sigte i bevillingsopgaven, og hvordan samarbejdet kunne styrkes mellem restauratører, politi, ungdomsuddannelser, detailhandel og kommunen.

    Temadagen vekslede mellem faglige oplæg, erfaringsudveksling og fælles drøftelser:

    • Fagligt oplæg om metoden Ansvarlig Udskænkning v/ Ida-Marie Vibjerg Søby, Sundhedsstyrelsen
    • Kommunal erfaringsudveksling om, hvordan der arbejdes med at skabe et trygt natteliv for unge
    • Fagligt oplæg og fælles drøftelser om styrkelse af samarbejdet mellem de involverede aktører
    • Oplæg og drøftelse af opgaven i bevillingsnævnet v/ Center for Forebyggelse i praksis
    • Præsentation af hjælperedskaber til arbejdet med Ansvarlig udskænkning v/ Center for Forebyggelse i praksis
    • Workshop: Udvikling af indsatsen i egen kommune
    • Opsamling på dagen og vejen videre frem
    Sidst opdateret: 12. oktober 2023

    Dokumenter

    Kontakt

    Specialkonsulent

    Eva Michelle Burchard

    Sundhed & Ældre

    Telefon: +45 3370 3860

    E-mail: ebu@kl.dk