Gå til hovedindhold
Kultur og fritid

Fremtidens folkebiblioteker

Folkebibliotekerne er blandt vores vigtigste kulturinstitutioner og skal følge med udviklingen og borgernes behov og ønsker. KL lægger med en række bibliotekspolitiske synspunkter op til en lokalpolitisk debat om folkebibliotekernes fremtid.

Indhold

    Der er brug for biblioteket

    For at tage temperaturen på, hvordan borgerne ser bibliotekerne, tog KL og daværende kulturminister Mette Bock i efteråret 2018 på rundtur i Danmark for at møde både brugere og ikke-brugere af bibliotekerne. Meldingen var klar: Der er brug for biblioteket. Både som digitalt bibliotek og som fysisk institution og mødested.

    I KL har vi også drøftet fremtidens biblioteker. Vi mener ikke, at der er behov for at ændre på den nuværende bibliotekslov, men der er nogle områder og prioriteringer, som vi er nødt til at drøfte lokalt. Det gælder fx bibliotekernes digitale udvikling, og det tværgående samarbejde og samspil med andre kommunale områder, lokalsamfundets aktører, folkeskole og dagtilbud mv.

    KL har samlet synspunkter om fremtidens folkebiblioteker i en folder, som samtidig indeholder en række debatspørgsmål, der kan inspirere til en lokalpolitisk debat om emnet.

    KL’s bibliotekspolitiske synspunkter

    Fremtidens folkebiblioteker.pdf

    Debatoplæg: "Udnyt folkebibliotekernes potentiale"

    I 2021 har KL ligeledes offentliggjort et omfattende kommunalpolitisk debatoplæg under overskriften "Udnyt folkebibliotekernes potentiale". Debatoplægget er ledsaget af nøgletal på området og en casesamling med gode kommunale eksempler, der kan inddrages i den lokale debat.

    Udnyt folkebibliotekernes potentiale

    Sidst opdateret: 31. oktober 2023

    Kontakt

    Chefkonsulent

    Tina Kristensen

    Klima & Tværkommunalt Samarbejde

    Telefon: +45 3370 3634

    E-mail: tikr@kl.dk