Gå til hovedindhold
/ Socialområdet

Teknologiradar 2024 på socialområdet

Se hvilke teknologier der bliver brugt på socialområdet og læs mere om udvalgte teknologier.

08. mar. 2024
Teknologiradar 2024 for Socialområdet. 'Klar'-teknologi: Apps, Cloud, Info- og selvbetjeningsskærme, Robotic process automation, Skærmbesøg, Sociale teknologier, Virtual reality. 'Afprøv'-teknologier: Augmented reality, Chatbots, Generativ AI, Hygiejnerobotter, IoT og sensorer, IoT-platform, Machine learning, Medicinrobotter, Mobilitetsrobotter, Sanserobotter, Spiserobotter, Telemedicin, Træningsvideoer, Virtuelle digitale assistenter, Wearables. 'Hold øje'-teknologier: 0. 'Afvent'-teknologier: Metaverset

Se radaren og de øvrige fagspecifikke radarer længere nede på siden.

 • Læs op

Indhold

  På socialområdet er der en håndfuld af teknologier, som er udbredte i kontakten mellem borgere og medarbejdere.

  I forbindelse med dataindsamlingen til Teknologiradaren har kommunerne i slutningen af 2023 svaret på, hvilke teknologier der har skabt størst værdi hos dem på socialområdet. Respondenterne angiver, at de fem mest værdiskabende teknologier er apps, videoer, skærme, fysiske robotter og RPA. De borgervendte apps, videoløsninger og informationsskærme bliver anvendt på en måde, hvor de gør hverdagen lettere for medarbejdere, pårørende eller borgere.

  Løsninger letter livet

  Videoløsninger bliver brugt til skærmbesøg, hvor borgeren og medarbejderen kan ’tjekke ind’ og tale om borgerens velbefindende. Skærmbesøg giver en fleksibilitet i borgerens hverdag, og det er en af de teknologier, som ligger solidt i radaren

  Apps er også en meget anvendt teknologi, som placerer sig i radarens midte. Borgere bruger apps til at selvmonitorere og skabe struktur i deres hverdag. En kommune skriver:

  ”App til borgerne med forløb, hvor de kan registrere deres tilstand - fx fysisk smerte, stress og søvn (…) Ideen er, at borger registrerer løbende, mens oplysningerne er aktuelle, og sammen med medarbejderen kan man se tilbage på fx daglige registreringer af smerte.”

  Robotter skaber også værdi. De administrative robotter, kendt fra RPA-teknologien, bliver brugt til at automatisere rutineprægede arbejdsgange, fx betaling af fakturaer. De fysiske robotter som fx robotstøvsugere eller medicinrobotter flytter ind i borgerens hjem og kan øge borgerens selvstændighed.

  Radar for fagområderne