Gå til hovedindhold
/ Beskæftigelse og integration

Teknologiradar 2024 på beskæftigelsesområdet

Se hvilke teknologier der bliver brugt på beskæftigelsesområdet og læs mere om udvalgte teknologier.

08. mar. 2024
Teknologiradar 2024 for Beskæftigelse. Følgende teknologier vurderes som 'klar': Apps, Cloud, Informations- og selvbetjeningsskærme, Robotic process automation, Sociale teknologier, Videoløsninger. Følgende teknologier vurderes som 'Afprøv': Chatbots, Generativ AI, IoT og sensorer, IoT-platform, Machine learning (AI), Process mining (AI), Virtual reality, Virtuelle digitale assistenter. Følgende teknologier vurderes som 'Hold øje': Augmented reality. Følgende teknologier vurderes som 'Afvent': Metaverset.

Se radaren og de øvrige fagspecifikke radarer længere nede på siden.

 • Læs op

Indhold

  På beskæftigelsesområdet bliver der især brugt teknologi, som understøtter det administrative arbejde. Der er mange kommuner, som bruger RPA-teknologi (Robotic Process Automation), videoløsninger, apps og cloud. De teknologier er solidt placeret i midten af Teknologiradaren.

  I forbindelse med dataindsamlingen til Teknologiradaren har kommunerne i slutningen af 2023 svaret på, hvilke teknologier, der skaber størst værdi hos dem på beskæftigelsesområdet. 41% af respondenterne svarer, at RPA har skabt størst værdi, og 41% svarer, at videoløsninger har skabt størst værdi. De forventer, at generativ AI og RPA vil skabe størst værdi på området fremover.

  RPA til rutineopgaver – video til dialog

  Kommunerne bruger RPA til rutineopgaver. Det vil typisk være betaling af regninger som fx læge- og tolkefakturaer.

  Et eksempel på en brugt anden teknologi er videoløsninger, som kommunerne bruger til at holde digitale samtaler med borgerne.

  Digitale konsulenter og generativ AI

  En spirende teknologi på beskæftigelsesområdet er virtuelle digitale assistenter. Med teknologien kan man fx diktere et notat i stedet for at skrive det ned. Det kan både aflaste medarbejdere i en travl hverdag og være en støtte for medarbejdere, der har svært ved det skriftlige.

  Som en kommune skriver om brugen af virtuelle digitale assistenter:

  ”Vi anvender læse- skriveteknologi: AppWriter samt diktering, tale-tekst funktioner i Microsoft 365. Funktionerne benyttes som støtte til læse-skrivesvage og ordblinde. Andre benytter diktering i enkelte arbejdsfunktioner.” 

  Kommunerne udtrykker, at de er nysgerrige på mulighederne med generativ AI, og flere af dem anbefaler fx ledige at bruge ChatGPT og lignende platforme i forbindelse med jobsøgning. De er i den forbindelse meget opmærksomme på GDPR.

  Radar for fagområderne