Gå til hovedindhold

Momentum 2023

Ny milliardstigning på det specialiserede socialområde presser velfærden

20. dec. 2023
Momentum
Social

Kommunerne kigger ind i en stigning i udgifterne på to milliarder kroner på det specialiserede socialområde i 2023. Udgiftsstigningerne presser almenområdet, siger KL og borgmester, mens forsker peger på manglende styringsredskaber som årsag.

Flere kommuner får borgerne med ombord i kampen for et bedre klima

07. dec. 2023
Momentum
Klima

Otte ud af ti kommuner har det seneste år fundet nye måder at inddrage borgere i kampen for at nå kommunernes klimamål, ligesom 65 procent af kommunerne har indgået partnerskaber med virksomheder, civilsamfund og uddannelsesinstitutioner. Borgerinddragelse i klimakampen er helt nødvendig, siger klimaforsker og forfatter.

Danskerne siger ja til udenlandsk arbejdskraft i ældreplejen – hvis sproget er på plads

23. nov. 2023
Momentum
Rekruttering

Sprogbarrieren vækker bekymring hos danskerne, der ellers er positive over for udenlandsk arbejdskraft i ældreplejen. Det viser en ny befolkningsundersøgelse. Det kan lade sig gøre at klæde medarbejderne på sprogligt, viser kommunes erfaringer, men det kræver en omfattende indsats, lyder det fra både kommune og forsker. I et nyt udspil fremlægger KL derfor nu en række forslag, der imødekommer udfordringerne.

Kun omkring hver syvende elev fra specialtilbud får taget en ungdomsuddannelse

10. nov. 2023
Momentum
Folkeskole

Kun 15 procent af de elever, der har modtaget specialundervisning, har taget en ungdomsuddannelse fem år efter, de har forladt folkeskolen. Det viser en ny analyse, der også viser, at udgifterne specialundervisning er steget og nu udgør en fjerdedel af de samlede udgifter til folkeskolen. Der er brug for at se på både rammer og indsats i folkeskolen, lyder det samstemmende fra lærere, kommunerne, handicaporganisation og forsker.

Størstedelen er tilfredse med deres forløb i jobcenteret

31. okt. 2023
Momentum
Job
Beskæftigelse

De fleste danskere er tilfredse med deres gang på jobcenteret, viser den hidtil mest omfattende undersøgelse. De roser især sagsbehandlerne og den menneskelige kontakt. Til gengæld efterspørger de mere individuelle forløb og peger på, at regler og et firkantet system ofte spænder ben. Netop det kalder på et opgør med mængden af paragraffer, mener KL og advarer samtidig mod, at regeringens bebudede milliardbesparelser går ud over alt det gode, jobcentrene i dag gør.

Danskerne: Manglende arbejdskraft skal hellere løses af international arbejdskraft end pårørende

21. okt. 2023
Momentum
Arbejdsmarked
Velfærd

Manglen på arbejdskraft presser velfærden, og der er brug for nye løsninger. Men mens en stor del af danskerne er positive overfor at hente mere international arbejdskraft til landet, er opbakningen langt lavere til at skrue op for pårørendes hjælp eller indføre brugerbetaling, viser ny befolkningsundersøgelse. Resultaterne kalder på en forventningsafstemning mellem danskerne og hvad de kan forvente af velfærdsstaten, lyder det fra forsker og KL.