Gå til hovedindhold

Arkiv

407 resultater

Danskerne siger ja til udenlandsk arbejdskraft i ældreplejen – hvis sproget er på plads

23. nov. 2023
Momentum
Rekruttering

Sprogbarrieren vækker bekymring hos danskerne, der ellers er positive over for udenlandsk arbejdskraft i ældreplejen. Det viser en ny befolkningsundersøgelse. Det kan lade sig gøre at klæde medarbejderne på sprogligt, viser kommunes erfaringer, men det kræver en omfattende indsats, lyder det fra både kommune og forsker. I et nyt udspil fremlægger KL derfor nu en række forslag, der imødekommer udfordringerne.

Kun omkring hver syvende elev fra specialtilbud får taget en ungdomsuddannelse

10. nov. 2023
Momentum
Folkeskole

Kun 15 procent af de elever, der har modtaget specialundervisning, har taget en ungdomsuddannelse fem år efter, de har forladt folkeskolen. Det viser en ny analyse, der også viser, at udgifterne specialundervisning er steget og nu udgør en fjerdedel af de samlede udgifter til folkeskolen. Der er brug for at se på både rammer og indsats i folkeskolen, lyder det samstemmende fra lærere, kommunerne, handicaporganisation og forsker.

Størstedelen er tilfredse med deres forløb i jobcenteret

31. okt. 2023
Momentum
Job
Beskæftigelse

De fleste danskere er tilfredse med deres gang på jobcenteret, viser den hidtil mest omfattende undersøgelse. De roser især sagsbehandlerne og den menneskelige kontakt. Til gengæld efterspørger de mere individuelle forløb og peger på, at regler og et firkantet system ofte spænder ben. Netop det kalder på et opgør med mængden af paragraffer, mener KL og advarer samtidig mod, at regeringens bebudede milliardbesparelser går ud over alt det gode, jobcentrene i dag gør.

Danskerne: Manglende arbejdskraft skal hellere løses af international arbejdskraft end pårørende

21. okt. 2023
Momentum
Arbejdsmarked
Velfærd

Manglen på arbejdskraft presser velfærden, og der er brug for nye løsninger. Men mens en stor del af danskerne er positive overfor at hente mere international arbejdskraft til landet, er opbakningen langt lavere til at skrue op for pårørendes hjælp eller indføre brugerbetaling, viser ny befolkningsundersøgelse. Resultaterne kalder på en forventningsafstemning mellem danskerne og hvad de kan forvente af velfærdsstaten, lyder det fra forsker og KL.

Familien spiller en afgørende rolle for kronisk syge ældre

10. okt. 2023
Momentum
Sundhed
Velfærd

Ældre danskere med kroniske sygdomme bliver oftere indlagt, hvis de ikke har pårørende. Det står klart i en ny Momentum-analyse, som også viser, at færre har planlagte ambulante hospitalskontakter som undersøgelser og kontroller, når de bor alene og ikke har voksne børn. Og det peger på en tendens, hvor familieforhold skaber ulighed, mener flere parter, og kalder på et langt større behov for at tage hånd om de enlige ældre i fremtidens sundhedssystem.

Danskere med flere kroniske sygdomme er næsten tredoblet på 16 år

22. sep. 2023
Momentum
Sundhed

Antallet af borgere med to eller flere kroniske sygdomme er næsten tredoblet på 16 år. Det viser en ny Momentum-analyse, og udviklingen udfordrer både patienter og det samlede sundhedsvæsen. Derfor skal fremtidens behandling af multisyge danskere helt gentænkes, mener KL og opfordrer til en bedre fordeling af opgaver på tværs af sundhedssystemet.