Gå til hovedindhold

Momentum 2022

Julelysene vil glimte mindre over gader og stræder i mange kommuner

21. dec. 2022
Momentum
Energi

Knap 4 ud af 5 kommuner har i år enten aflyst eller reduceret den kommunale julebelysning i forhold til tidligere år på grund af energikrisen, viser ny rundspørge fra Momentum. Herudover har 2 ud af 3 kommuner, der plejer at have kommunal skøjtebane enten aflyst eller reduceret perioden i år.

Energikrise: Kommuner skruer ned for el og varme

17. dec. 2022
Momentum
Energi

Kommunerne har især sænket temperaturen i deres kontorbygninger, skoler og idrætshaller og 85 procent har slukket unødvendig belysning og apparater og sænket brugen af ventilation for at spare på energien. Det viser ny rundspørge fra Momentum, som også kan dokumentere, at halvdelen af kommunerne har reduceret gadebelysningen.

På bare seks måneder er hver femte elev på SOSU-assistentuddannelsen faldet fra

07. dec. 2022
Momentum
Uddannelse

Bare seks måneder inde i uddannelsen er hver femte af de SOSU-assistentelever, som startede i 2021, stoppet igen. Det viser en ny Momentum-analyse, som også viser, at mange SOSU-elever kommer med svagere forudsætninger end andre erhvervsskoleelever. Der er derfor behov for en særlig indsats for at fastholde flere på SOSU-uddannelserne.

Over halvdelen af danskerne har nu bæredygtighed og klima i tankerne, når de vælger rejse

17. nov. 2022
Momentum
Klima

Bæredygtighed og klima betyder mere og mere for danskerne, når de skal rejse. Det viser en ny undersøgelse for Momentum. Mange kommuner er allerede i gang med at gøre det bæredygtige valg nemmere, men det kalder også på samarbejde mellem kommuner, destinationsselskaber, virksomheder og lokalbefolkninger, påpeger en række aktører. Sammen vil de skabe flere bæredygtige alternativer – og gøre det nemmere for turisterne at finde dem.

Køn har stadig betydning for unges uddannelsesvalg

14. nov. 2022
Momentum
Uddannelse

For næsten 6 ud af 10 unge mænd spiller det en rolle for deres valg af uddannelse, om uddannelsen har et maskulint eller feminint ry. Det samme gælder for 46 procent af de unge kvinder. Det viser en ny Epinion-undersøgelse om unges uddannelsesvalg, som også viser, at 57 procent af de unge opfatter nogle uddannelser som maskuline eller feminine. Fra både uddannelserne og arbejdsgiverside vil man gerne gøre op med kønsstereotyperne, og her kan rollemodeller spille en stor rolle, mener forsker og praktiker.

Færre og færre danskere bor i deres barndomskommune

27. okt. 2022
Momentum
Bolig

Andelen af 35-årige, der bor i den kommune, de afsluttede grundskolen i, er faldet de seneste mange år. Af 1971-årgangen var det 43,5 procent, men siden da er andelen faldet, så det kun er 38,7 procent af 1987-årgangen. Det viser en ny omfattende Momentum-kortlægning, som peger på, at det største fald sker i Brønderslev Kommune, mens nabokommunen, Aalborg, er bedst til at holde på dens unge borgere.