Gå til hovedindhold

Momentum 2018

Mere end hver tredje enlige ældre føler sig ensom

10. dec. 2018
Momentum
Psykiatri

Ny Momentum-analyse viser, at 38 procent af de enlige ældre ofte eller en gang imellem føler sig ensomme. Mange kommuner arbejder allerede med at modvirke ensomheden, men KL vil sætte fokus på, hvordan kommunerne selv og i samarbejde med civilsamfundet kan blive endnu bedre til det.

Halvdelen af kommunerne besøger borgere via skærmen

10. dec. 2018
Momentum
Digitalisering og teknologi
Velfærd

Borgere i hjemmeplejen og socialpsykiatrien får i stigende grad besøg af en ansat på en skærm. Halvdelen af kommunerne bruger teknologien i dag, og endnu flere har planer om at bruge den. Gevinsterne er blandt andet øget fleksibilitet, bedre mulighed for at overholde tider og mere diskretion. Man skal dog huske, at teknologien også har begrænsninger.

Kommuner bekæmper udledning af gummi fra kunstgræsbanerne

26. nov. 2018
Momentum
Klima

Tre ud af fire kommuner har indført tiltag til at begrænse udledningen af gummigranulat fra kommunens kunstgræsbaner, og flere er i gang, viser ny Momentum-rundspørge. Miljøeffekterne af gummigranulatet er stadig usikre, og udledningen næppe så stor som før antaget, ifølge forsker, men det er klogt at mindske mest muligt.

Psykiatriske patienter er indlagt i færre dage men genindlægges oftere

26. nov. 2018
Momentum
Psykiatri

Den gennemsnitlige indlæggelsestid for psykiatriske patienter er faldet med over 20 procent på syv år. I samme periode er både antallet og andelen af genindlæggelser steget. I kommunerne oplever man, at der udskrives patienter med mere komplekse problemer. Løsningen ligger i et generet løft af den samlede psykiatri, lyder det fra både regioner og kommuner.

Leder: Samfundet skal forholde sig til de markant flere ældre

12. nov. 2018
Momentum
Demografi

I sin leder skriver KL's administrerende direktør Kristian Wendelboe om nødvendigheden af, at vi som samfund forholder os til det markant stigende antal ældre.

Turister elsker danske landdistrikter

12. nov. 2018
Momentum
Turisme

Danmark danner sammen med Østrig, Kroatien og Grækenland en eksklusiv klub af lande i EU, hvor over halvdelen af turisterne vælger at overnatte i landdistrikterne. Det er i høj grad sommerhusene ved kysterne, turisterne søger til, vurderer forsker. Hun mener samtidig, der stadig er et uforløst potentiale. Et potentiale som eksempelvis de sydsjællandske kommuner forsøger at indfri.