Momentum nr. 3/2023

Stigningen fortsætter: Flere og flere elever ender i specialtilbud

Rekordmange folkeskoleelever går i et specialtilbud. Det viser en ny Momentum-analyse, som også belyser, at et stigende antal børn starter skolegangen direkte i specialtilbud, og at kun et fåtal vender tilbage til en almenklasse. Og det har konsekvenser både for børnene, folkeskolen og samfund, mener KL. Flere aktører er enige og kalder på mere samarbejde, viden og ressourcer.

Momentum nr. 2/2023

Danskerne forventer, at velfærden forbedres, men virkeligheden ser markant anderledes ud

Danskerne forventer bedre velfærd, men forventningerne kan meget vel blive uforløste. For selvom regeringen lover penge til et stigende antal børn og ældre, viser Momentums beregninger, at der vil være færre hænder i den kommunale velfærd i 2030. Derfor skal forventningerne afstemmes, så borgerne ved, hvad de kan regne med fra det offentlige, mener både en seniorøkonom, borgmester med ældre- og børneboom samt KL’s formand Martin Damm.

Momentum nr. 1/2023

Fald i danskernes arbejdstid kan gå ud over vækst og velfærd

Den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid pr lønmodtagere i Danmark er siden 2000 faldet fra 32,3 til 30,7 timer. Især i den private sektor er der sket et fald, viser ny analyse fra Momentum. Den faldende arbejdstid risikerer at få konsekvenser for fremtidens vækst og velfærd, vurderer to økonomiprofessorer.