Politik Kommunalvalg

KL og kommunerne bakker op om Skolevalg 2019

13. januar udskrev statsministeren Skolevalg 2019, som afholdes på ca. 800 skoler. De tilmeldte elever skal debattere og stemme på kandidater fra partier, der kan stille op til folketingsvalg. Demokratiet er dog langt mere end valg til Folketinget. Her kan du læse mere om kommunerne, og hvordan du kan få indflydelse på din kommune.

Den 31. januar 2019 afholdes Skolevalg 2019. På ca. 800 skoler på tværs af Danmark går 8., 9. og 10. klasser til valg. Forud går et tre uger langt undervisningsforløb, som fokuserer på valg og demokrati. Undervejs præsenteres eleverne for 24 mærkesager, de laver deres egne kampagner, de debatterer og til slut stemmer de.

Skolevalg 2019 blev udskrevet af statsministeren den 13. januar og afvikles som et "prøve-folketingsvalg". Det danske demokrati er dog langt mere end valg til Folketinget.

Vi har demokrati på skolerne med elevråd og skolebestyrelser. Vi har demokrati i ejerforeninger og i sportsklubber. Og så har vi ikke mindst det lokale repræsentative demokrati i kommunerne, hvor du kan påvirke, hvem der sidder i din kommunalbestyrelse, ved at stemme til kommunalvalget.

Kommunerne løser langt de fleste af de offentlige opgaver, som er tæt på borgerne. Kommunerne står for halvdelen af det offentlige forbrug og beskæftiger seks ud af ti offentligt ansatte.

Du kan få indflydelse på din kommune ved at stemme til kommunalvalgene, som afholdes hvert fjerde år. Næste valg er den 16. november 2021. Det seneste valg var den 21. november 2017.

KL og kommunerne bakker op om Skolevalg 2019. Nedenfor kan du finde information om, hvad kommunerne laver, og hvordan du kan få indflydelse på din kommune.