Kommunernes anlægsudgifter er de udgifter, kommuner afholder til anlægsinvesteringer; opførelse af nye kommunale bygninger til brug for fx daginstitutioner og skoler, udbygning af eksisterende bygninger, anlæg af nye veje osv.
Kommunernes anlægsudgifter opgøres som et bruttotal
Kommunernes anlægsudgifter opgøres normalt som et bruttotal, altså uden de anlægsindtægter, som kommunerne måtte have. Anlægsudgifter vedrørende forsyningsområderne – også kaldet ”de takstfinansierede områder” – medregnes ikke, da de ikke er skattefinansierede.
Ved opgørelsen af kommunernes skattefinansierede bruttoanlægsudgifter er der dog nogle særlige omstændigheder omkring ældreboliger, der gør sig gældende.
Finansieringen af ældreboliger
Finansieringen af ældreboliger er meget speciel i forhold til andre kommunale anlægsinvesteringer, og disse medregnes derfor normalt ikke i opgørelser af kommunernes anlægsudgifter.
Ældreboliger opføres næsten udelukkende efter almenboligloven, hvilket medfører en særlig finansieringsstruktur, hvor kommunerne kun betaler et mindre grundkapitalindskud. Dermed kan kommunernes anlægsudgifter til ældreboliger ikke sidestilles med øvrige kommunale anlægsinvesteringer.
Anbefalinger til budgettering og styring af anlægsprojekter
Med henblik på at komme med anbefalinger til budgettering og styring af anlægsprojekter er kommuners og regioners praksis ved gennemførelse af anlægsprojekter blevet undersøgt. Undersøgelsens resultater er samlet i en rapport. Hovedkonklusionerne er opsummeret i en mindre pjece
Undersøgelsen har søgt at identificere, hvilke forhold der spiller afgørende ind, når gennemførelse af anlægsprojekter skal gå planmæssigt – både i forhold til tidsplan, kvalitet og økonomi.
Helt generelt kommer undersøgelsen frem til, at følgende faktorer er afgørende for et projekts succes:
-
Der skal være formuleret en formel styringsmodel for anlægsprojekter, som skal være godkendt politisk og som anvendes i praksis.
-
Budgettet for et anlægsprojekt skal være velgennemarbejdet.
-
Der skal være foretaget en risikoanalyse, og der skal løbende følges op på risici.
-
Interessentanalysen skal bruges aktivt undervejs i projektet.
-
Økonomistyring undervejs i projektet er afgørende for dets succes.
-
Der skal opstilles klare krav og forventninger til entreprenører og rådgivere.
-
Der bør formuleres en standardkøreplan, som anvendes undervejs i projektforløbet.
”Kommuners og regioners gennemførelse af anlægsprojekter” og ”God anlægsstyring i kommuner og regioner"
Resultaterne af undersøgelsen er uddybet i en rapport, som Ernst & Young har udarbejdet for parterne. Herudover er undersøgelsens hovedkonklusioner gengivet i en mindre pjece.
Rapporten har hovedsagelig projektledere på anlægsprojekter som målgruppe, mens den udarbejdede pjece har kommunernes politikere og topledelse som målgruppe.
Rapporten ”Kommuners og regioners gennemførelse af anlægsprojekter” og pjecen ”God anlægsstyring i kommuner og regioner” kan ses nedenfor.