Økonomi og Administration Forvaltning og ledelse

Samspillet mellem politikere og forvaltning

Samspillet mellem politikere og forvaltning fungerer generelt godt. Der er tillid fra kommunalbestyrelsen til forvaltningen, politikerne får den bistand, som de har brug for, og der er klare linjer mellem borgmester og kommunaldirektør. Det er de helt overordnede hovedkonklusioner i en række undersøgelser, som KL har foretaget om samspillet mellem politikere og forvaltning i kommunerne.

Undersøgelser af samspillet mellem politikere og forvaltning

Samspillet mellem politikere og forvaltning er en af de grundlæggende forudsætninger for tilliden til lokaldemokratiet. Samtidig er samspillet en forudsætning for at der kan leveres gode og effektive beslutninger til gavn for borgerne.

KL har foretaget en række undersøgelser, der dækker over både kommunaldirektørernes, borgmestrenes, kommunalbestyrelsesmedlemmernes samt medarbejdernes syn på samspillet mellem politikere og forvaltning.

Kommunaldirektørernes syn på samspillet mellem politikere og forvaltning i danske kommuner

Undersøgelsen af kommunaldirektørernes syn på samspillet er udarbejdet i samarbejde med Kronprins Frederik Centeret for Offentlig Ledelse og er den første undersøgelse i rækken af flere. Undersøgelsen er udkommet i oktober 2022.

Undersøgelsen er en surveyundersøgelse af kommunaldirektørerne vurdering af samspillet mellem politikere og forvaltning.

Overordnet viser undersøgelsen at:

  • Kommunaldirektørerne vurderer, at der generelt er tillid til forvaltningens arbejde. 
  • Samarbejdet er godt og kommunaldirektørerne tilkendegiver, at de får retning og råderum af borgmesteren.
  • Kommunaldirektørerne rådgiver også andre end borgmesteren i sager, hvor der er politisk uenighed i kommunalbestyrelsen
  • Den samlede direktion godkender strategiske sager til kommunalbestyrelsen og kender oftest den politiske linje for arbejdet.

Udover samspillet belyser undersøgelsen også rammerne og prioriteringer i kommunaldirektørernes arbejde.

De resterende undersøgelser forventes at blive udgivet i slutningen af 2022 samt i løbet af foråret 2023.

 

  • PDF

    Datarapport KL (kommunaldirektørerne).pdf

×

Log ind