Databeskyttelse og informationssikkerhed

Awareness

De fleste brud på sikkerheden sker, fordi medarbejdere kommer til at begå fejl. Antallet af disse fejl kan minimeres ved at skabe en høj sikkerhedsbevidsthed - eller 'awareness' - blandt kommunens medarbejdere.

KL udvikler og bidrager til en lang række materialer og aktiviteter, som giver kommunerne viden om regler og hensigtsmæssig adfærd ved omgang med borger- og virksomhedsoplysninger.

Konference om Sikkerhedskultur

KL afholder 12. september en konference om God kommunal sikkerhed som en forudsætning for borgernes digitale tillid. Konferencens omdrejningspunkt er, hvordan man opretholder en god kultur omkring sikkerhed i organisationen.
Konferencen kommer til at foregå i Vejle, hvor du blandt andre kan høre Thomas Kastrup-Larsen, borgmester i Aalborg, og Bo Rasmussen, kommunaldirektør i Gladsaxe.

Tilmeld dig konferencen her. (link)

Borgerrettet materiale 

KL, Digitaliseringsstyrelsen og Danske Regioner har samarbejdet om en borgerrettet kampagne. Som en del af kampagnen er der udviklet undervisningsmateriale til bibliotekarer, it-undervisere og andre, der ønsker at hjælpe borgere, skoleelever, studerende, venner, kolleger eller bekendte, der har det svært med it-sikkerhed. 

Find undervisningsmaterialet her (link)

KL har også bidraget til en generel borgerrettet kampagne, med henblik på at øge awareness blandt alle borgere.

Læs mere om informationskampagnen: Sikker Digital (link)

Se eksempelvis nedenstående video om deling af oplysninger.

Awareness til undervisere

Digitaliseringsstyrelsen, KL og Danske Regioner har udarbejdet en gratis sikkerhedspakke, som kan understøtte en god sikkerhedskultur på skolerne. Pakken er med til at uddanne lærere og andre medarbejdere i informationssikkerhed og håndtering af skolers fortrolige informationer med konkrete råd om god sikkerhedsadfærd.

Sikkerhedspakken består blandt andet af to PowerPoint-shows og en quiz om informationssikkerhed. Materialet omhandler eksempelvis brugen af sociale medier, sms'er og oplysninger på papir.

Sikkerhedspakken kan hentes her. (zip-fil)

Er du aware?

KL har bidraget til en række materialer om kompetencer i informationssikkerhed, som findes på siden Er du aware?. (Link)

På siden findes et værktøj til at arbejde med kompetencer i informationssikkerhed på rådhuset, en række dilemma-videoer samt gode råd til arbejdet med sikkerhed.
Se eksempel på dilemmaer i materialet nedenfor:

Tips og tricks til informationssikkerhed

Se om din mailadresse optræder i kendte databaser over stjålne informationer på:
www.haveibeenpwned.com (link)

Forbrugerrådet Tænk har lavet en app kaldet 'Mit Digitale Selvforsvar', hvor du kan følge med i aktuelle trusler inden for eksempelvis mal- og ransomware.

Hent den gratis til:

iPhone (Apple Store)

Android (Google Play)