Gå til hovedindhold
Økonomi
Råderum

Idébank: Råderumsinitiativer i kommunernes budget

KL har gennemført kortlægninger af råderumsinitiativer i kommunernes budgetår 2019-2023. Formålet med kortlægningerne er at give kommunale chefer og medarbejdere inspiration til nye tiltag, som kan bidrage til det økonomiske råderum. Idébanken giver desuden kommuner, der arbejder med de samme konkrete tiltag mulighed for at videndele med hinanden.

Figur af idébank råderumsinitiativer i budget

Indhold

  Idébanken giver inspiration til nye råderumsforslag

  Idébanken er et databaseværktøj, der giver kommunernes inspiration til nye råderumsforslag. En KL-undersøgelse fra efteråret 2022 viste, at en af de største udfordringer med at skabe råderum gennem budgetprocessen er at finde idéer til nye råderumsforslag hvert år. Derfor har KL for femte år i træk udviklet Idébanken, som halvdelen af de danske kommuner allerede gør brug af.

  Derudover giver den kommuner mulighed for at vidensdele med hinanden, såfremt der arbejdes med samme konkrete tiltag. Vi modtager gerne idéer eller businesscases fra kommunerne på tværs af serviceområder, så vi kan videreformidle til andre interesserede kommuner.

  Materialet fra kortlægningerne er samlet i et Excel-databaseværktøj, hvor kommunerne kan søge blandt råderumsinitiativer fra budgetlægningen. Værktøjet giver mulighed for at søge ud fra fagområde og/eller råderumstiltag såsom digitalisering/automatisering, indkøb, samarbejde mv.

  Video: Introduktion til Idébanken

  Download Idébanken

  Databaseværktøjerne kan hentes nedenfor. Der vil indgå dubletter, da nogle forslag omfatter flere fagområder.