Gå til hovedindhold
Digitalisering og teknologi
Kursus

3 trin: Løft kommunens dataforvaltning

Kommunerne har altid være gode til dataforvaltning. Men digitaliseringen buldrer derudad, og der genereres og håndteres kommunale data som aldrig før - hver eneste dag. Det stiller store krav til en klar og solid dataforvaltning. Managementkonsulent i konsulenthuset Implement Rachid El Mousti har i årtier rådgivet og undervist i god offentlig dataforvaltning, og han giver her 3 gode råd til, hvordan arbejdet med data overordnet bør tilrettelægges.

Indhold

  Kurset er lagt an således, at hver deltager arbejder med at forstå sine egne data og kan tage en normaliseret beskrivelse eller et koncept for kommunens dataforvaltning med sig hjem.

  Mange kommuner vælger at sende flere kolleger af sted på samme kursus for at styrke det faglige udbytte for deltagerne og kommunen.

  Data i kommunerne udgør for så vidt ikke en kompliceret, men til gengæld en meget uoverskuelig arbejdsbyrde, hvis ikke man griber den systematisk an, og opgaven er vigtig, fordi forvaltningen af data har afgørende betydning for, at borgere og virksomheders rettigheder og pligter varetages korrekt.

  Sådan siger Rachid El Mousti, der er mangeårig managementkonsulent i konsulenthuset Implement.

  "Medarbejdere i kommunerne, der sidder med fingrene nede i data, ved godt, hvor stor en opgave det er at have orden i pennalhuset. Data er afgørende for udfaldet af borgernes sager, så det er en vigtig opgave: At man som myndighed kan stå på mål for, på hvilket datagrundlag man er nået frem til sin afgørelse," siger Rachid.

  Data har været en væsentlig del af Rachids egen faglighed og karriere, helt fra studietiden, da han blev cand.scient. i fysik og datalogi, til de efterfølgende par årtier, hvor den praktiske anvendelse af data, ikke mindst i det offentlige, har været omdrejningspunkt i Rachids arbejde.

  "Allerede dengang under studierne arbejdede jeg med kunstig intelligens og "big data", som jo er kommet så meget på dagsordenen siden. Men nu til forskel fra dengang er regnekraften utroligt meget større, og der er mange andre områder end kernefysik, som genererer store mængder data - ikke mindst i kommunerne," siger Rachid.

  God dataforvaltning er alfa og omega i et digitalt samfund. Som kommune kan man løfte sin dataforvaltning med tre trin, siger konsulent Rachid El Mousti.

  1. Fælles ansvar: "Se det som en central opgave i kommunen, at man får etableret et egentligt datamanagement-program. Her får man sat målene for sin dataforvaltning og får afdækket, hvad der kan være af økonomisk gevinst at hente, så man finder en god balance mellem investeringer i dataforvaltningen og udbyttet heraf," siger Rachid. Gevinstpotentialerne er meget store.

  2. Fælles sprog: "Sørg for at skabe et fælles sprog omkring dataforvaltningen, så alle bliver klar over, at man taler om det samme. Den enkelte dataforvaltningsopgave er ikke svær, men det er mængden af data og typer af data, det er svært at forvalte," siger Rachid.

  3. Skab overblik: "Det er vigtigt at skabe overblik, ikke kun over de enkelte data, men over alle de typer af data og deres indbyrdes forbindelse - en slags register eller metadatabeskrivelse, så at sige. Altså en normaliseret beskrivelse af kommunens data," siger Rachid. Så kan alle se, hvad kommunens dataforvaltning omfatter og på hvilken måde.

  Undervisningen er dialogbaseret og de enkelte deltageres problemstillinger vil derfor blive inddraget i videst muligt omfang. Derudover vil der blive indgå praktiske øvelser og quizzer under vejs.

  Sidst opdateret: 23. februar 2024

  Kontakt

  Vicekontorchef

  Jan Struwe Poulsen

  IT-Arkitektur & Standarder

  Telefon: +45 3370 3234

  E-mail: jtp@kl.dk