11. februar 2021

'I sikre hænder' er nu for alvor skudt i gang med tændte kommuner

Efter det første læringsseminar i I sikre hænder 3 er forbedringsprogrammet begyndt. De 15 nye kommuner var velforberedte og viste et stort engagement for at forbedre patientsikkerheden i ældreplejen.

Nu er 15 nye kommuner for alvor i gang med forbedringsprogrammet I sikre hænder, der har til formål at sikre en sikker pleje og behandling til borgerne i ældreplejen. De har nemlig deltaget i det første læringsseminar, der blev afholdt virtuelt i slutningen af januar 2021.

- I sikre hænder er kommet rigtig godt fra start. Kommunerne var virkelig velforberedte og viste et stort engagement. Man kan mærke, at de virkelig gerne vil det her. Ved fælles hjælp har vi fået programmet til at blomstre. De har sat sig nogle ambitiøse mål, siger Bodil Elgaard Andersen, der er chefkonsulent i Dansk Selskab for Patientsikkerhed og projektleder for I sikre hænder.

Det er KL, Dansk Selskab for Patientsikkerhed og Sundheds- og Ældreministeriet, der står bag I sikre hænder. I alt har knap 300 deltaget i det første læringsseminar i I sikre hænder 3. De 15 nye kommuner var fordelt over tre dage fra den 20.-22. januar, hvor 5 kommuner deltog per dag. En af dem var Horsens Kommune.

- Vi har glædet os rigtig meget, for vores interesse for og lyst til at deltage i I sikre hænder begyndte for to år siden. Vi er gået i gang med arbejdet på egen hånd, indtil vi officielt kunne blive optaget i I sikre hænder. Vi glæder os til at følge udviklingen hos de andre kommuner og til samarbejdet med Dansk Selskab for Patientsikkerhed, siger Michelle Bryde Nielsen, der er projektleder for I sikre hænder i Horsens Kommune.

 

>>> Klar, parat, læringsseminar: Vi flytter fokus fra at tro til at vide

https://www.isikrehaender.dk/nyheder/2021/januar/klar-parat-laeringsseminar-vi-flytter-fokus-fra-at-tro-til-at-vide/

 

Forbedringer i en krisetid

18 kommuner har allerede været igennem I sikre hænder. Med de 15 nye kommuner har en tredjedel af landets kommuner været en del af I sikre hænder. Kommunerne skulle præsentere sig selv og fortælle om sine fordele, forbedringsmuligheder og mål til læringsseminaret.

- Kommunerne var virkelig velforberedte og tændte, og det er imponerende i denne tid, siger Bodil Elgaard Andersen.

En ubuden gæst ved navn corona fik ændret formen på læringsseminaret, som skulle have været afholdt fysisk, men i stedet foregik i den virtuelle verden.

- Det kan selvfølgelig ikke helt måle sig med den fysiske udgave af læringsseminaret, men den virtuelle udgave har været en god erstatning, hvor kommunerne har fået redskaber til forbedringsarbejdet og i grupper har fået et lille kendskab til hinanden, siger Bodil Elgaard Andersen.

 

>>> Første læringsseminar var en god cocktail af velforberedte og engagerede kommuner

https://www.isikrehaender.dk/nyheder/2021/januar/1-laeringsseminar-var-en-god-cocktail-af-velforberedte-og-engagerede-kommuner/

 

Høje forventninger

Forud for læringsseminaret har kommunerne som noget nyt været igennem en foranalyse, hvor formålet var at få en god start, så kommunens allerede eksisterende ressourcer bliver brugt bedst muligt for at opnå de mål, som kommunen ønsker at opnå i løbet af projektperioden. De indsigter skulle kommunerne præsentere på læringsseminaret.

Efter læringsseminaret er Vibeke Rischel, der er vicedirektør hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed, meget imponeret over kommunerne – og det har kun gjort forventninger til dem endnu større.

- Jeg er vildt imponeret over, hvor langt kommunerne er. Jeg har dyb beundring for, hvor mange tanker de allerede har gjort sig om, hvad det er, som de skal i gang med. Det gør mig tryg. De 15 kommuner kan nå langt sammen. De har lagt op til, at vi kan have nogle høje forventninger til dem, siger Vibeke Rischel.

Kommunerne gav også udtryk for, at de efter læringsseminaret har fået gode redskaber og er mere end klar til det videre forbedringsarbejde under I sikre hænder.

- Det var en rigtig lærerig dag, hvor vi er blevet meget inspirerede. De metoder, som konsulenterne har undervist os i, hjælper os rigtig meget. Vi glæder os til at komme i gang, siger Lene Steensen, der er plejecenterleder på Skovsminde Plejecenter i Gribskov Kommune.

I sikre hænder 3 forløber over 2 år, hvor medarbejdere og ledelse lærer forbedringsmetoder til at skabe systematiske arbejdsgange, indsamle data og have et løbende fokus på læring og udvikling til gavn for de ældste borgere i samfundet.

 

>>> Se I sikre hænders hjemmeside

https://www.isikrehaender.dk/

 

Om I sikre hænder

I sikre hænder er et forbedringsprogram, der har til formål at sikre den rette pleje og behandling til rette tid for borgerne i ældreplejen.

Siden 2013 har 18 kommuner deltaget i programmet, og de har vist, at det er muligt at skabe forbedringer for både borgere og personale på plejehjem og i hjemmeplejen, bl.a. ved at reducere medicineringsfejl, tryksår, fald og infektioner markant.

Gennem I sikre hænder lærer medarbejdere og ledelse forbedringsmetoder til at skabe systematiske arbejdsgange, indsamle data og have et løbende fokus på læring og udvikling.

De 15 nye kommuner i I sikre hænder 3 er Holstebro, Ballerup, Fredericia, Gentofte, Gribskov, Guldborgsund, Horsens, Kolding, Middelfart, Ringkøbing-Skjern, Ringsted, Slagelse, Vallensbæk, Vesthimmerland og Ærø.

Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Sundheds- og Ældreministeriet og KL står bag I sikre hænder.

 

>>> Læs mere om I sikre hænder 

https://www.isikrehaender.dk/om-programmet/