15. august 2019

Vores nordiske naboer har løst ældreområdets udfordringer – eller har de?

Ældreområdet i Danmark bliver ofte sammenlignet med forholdene i Sverige og Norge, og vores nordiske naboer bliver jævnligt udpeget som frontløbere og foregangsmænd på området. Men er det en myte, eller har de virkelig knækket koden? Kom til årets ældrekonference og hør hvilke løsninger, vi måske kan lære af, og hvilke udfordringer Norge og Sverige kæmper med.

I Sverige har de fx haft succes med at få flere til at gå fra deltid til fuldtid i kommunerne. Men hvordan er det lykkedes at motivere tilfredse medarbejdere til at gå op i tid? Er det erfaringer, vi kan overføre direkte til Danmark, og som vi kan bruge til at skaffe flere hænder i ældreplejen?

I medierne forlyder det, at natarbejde er "forbudt" i Norge. Kan det virkelig passe? Og hvordan klarer man i givet fald at passe borgerne hjemme?

Et andet eksempel fra Norge er, at de praktiserende læger lægger en del af deres arbejdstid i kommunen. Det kunne lyde som svaret på en del af de udfordringer, vi har i Danmark. Men hvordan fungerer det i praksis?

Derudover peger Danske Patienter ofte på, at de pårørende i Norge og Sverige har langt bedre forhold, end vi har i Danmark. Men kan det virkelig passe, at vores nabolande har mange flere ressourcer og et højere serviceniveau? Og hvordan ser de på fremtiden med et stigende antal syge og ældre?

Det er blot nogle af de eksempler og udfordringer, som vi vil diskutere og dykke ned i på årets ældrekonference.

 

KL's Ældrekonference 2019

I år får vi besøg af to oplægsholdere fra KL's søsterorganisationer i Sverige og Norge, der begge arbejder med ældreområdet. Greger Bengtsson er koordinator for ældreomsorg, velfærdsteknologi og valgfrihed i Sveriges kommuner og landdistrikt, og Anne Gamme er faglig myndighedskontaktperson for sundhed og velfærd i Norge.

Kom og lad dig inspirere af deres erfaringer og få anledning til at be- eller afkræfte nogle af de eksisterende forestillinger, der er om serviceniveauet i vores nabolande.

 

Tilmelding til KL's Ældrekonference

Du kan tilmelde dig KL's Ældrekonference den 17. september 2019 her: