05. august 2019
Forebyggelse af akutte indlæggelser
Ældre borgere med komplekse plejebehov som følge af multisygdom og funktionstab indlægges oftere akut. Akutte indlæggelser og komplicerede behandlingsforløb tager hårdt på alle patienter – i særdeleshed på i forvejen svækkede borgere. Nogle af disse indlæggelser kan forebygges, og i løbet af de seneste år har der været en række kommunale initiativer til tidlig opsporing af begyndende sygdom.
Suppleret med øget diagnostik i hjemmet kan en række akutte tilstande behandles tidligere og potentielt forebygge komplikationer og indlæggelse, men det kræver objektive kliniske parametre og hurtig vurdering på et fagligt højt niveau.
GERI-kufferten: Et værktøj til forebyggelse?
For den akut syge ældre borger kan det være en stor fordel, hvis diagnostik og behandling kan ske i egen bolig og i et nært samarbejde mellem den kommunale hjemmesygepleje og behandlende læge. Derfor er fire fynske kommuner i gang med at undersøge, hvorvidt akut objektiv vurdering ved hjælp af GERI-kufferten kan forebygge akut indlæggelse af ældre borgere.
GERI-kufferten er et telemedicinsk koncept, som anvendt tværsektorielt har potentiale til at understøtte tidlig opsporing og dermed mulig behandling af indlæggelseskrævende sygdomme. Med GERI-kufferten foretages målingerne i hjemmet, hvorfra data overføres direkte til en fælles IT-platform, som kan tilgås af både hjemmepleje, praktiserende læge og geriatrisk ambulatorium på sygehuset.
Du kan høre Karen Andersen-Ranberg fortælle om forebyggelse af akutte indlæggelser og andre spændende oplæg på Ældrekonferencen den 17. september 2019 på Comwell Kolding.