22. juni 2021

Sommerlæsningen er i hus: Her er årets fem mest læste artikler fra nyhedsbrevet Råderum

I denne udgave af nyhedsbrevet Råderum ser vi tilbage på de fem mest læste artikler udgivet det seneste år. Den grønne dagsorden vinder frem, og det afspejler jeres læselyst også, da to artikler med den grønne dagsorden i fokus har fundet vej til årets top 5. Derudover er interessen stor, når temaet falder på styring på de specialiserede områder. God fornøjelse!

Masser af sommerferielæsning, der giver inspiration til råderumsarbejdet

Årets top-5 fra nyhedsbrevet Råderum afspejler de tendenser og områder, som kommunerne er optaget af i jagten på at få inspiration til at skabe råderum – fx grønne indkøb, styringsmodeller på specialundervisningsområdet og inspiration fra KL’s grønne idebank. Her er årets top 5:

1. Gentofte Kommune formår at skabe overblik over klimaaftryk og økonomi på indkøbsområdet

Som den første kommune i Danmark arbejder Gentofte Kommune på at opgøre klimaaftrykket af kommunens indkøb. Gentofte Kommune har udviklet et dashboard, der viser en opgørelse af klimaaftrykket og omkostninger ved kommunale indkøbsaftaler, og dermed giver mulighed for at prioritere indsatser, der hvor de har størst effekt for økonomi og klima.

2. Kommunernes styring på specialundervisningsområdet

Hvad er de centrale resultater fra en ny kortlægning af kommunernes styring af specialundervisningsområdet? Læs med og få samtidig inspiration fra Allerød Kommune om, hvordan de arbejder med at fremme inklusion gennem inkluderende dagbehandling.

3. Få ny inspiration til budget 2022: Hvordan arbejder kommunerne med effektiviseringer?

KL har for tredje år i træk udviklet værktøjet ’Idébanken’, der samler effektiviserings- og investeringsforslag fra de kommunale budgetter. Læs med og få ny inspiration i over 430 effektiviserings- og investeringsforslag til budgetprocessen.

4. Dyk ned i KL’s Grønne Idébank – og få mest grønt for pengene

Et af de nye tiltag i Omstillings- og Udviklingsenheden i 2021 er udviklingen af ’Den Grønne Idébank’. Formålet er at give inspiration på tværs af landets kommuner omkring, hvordan der arbejdes med at udvikle grønne råderumsinitiativer –kig i de 180 forslag, som understøtter både den kommunale råderumsdagsorden og den grønne omstilling.

5. Styrket tværfagligt samarbejde halverer behovet for midlertidige pladser

I Lyngby-Taarbæk Kommune har man arbejdet med at øge sammenhængen i ældreplejen mellem hjemmeplejen, de rehabiliterende indsatser, de midlertidige pladser og plejeboligområdet. Det er lykkedes, og Lyngby-Taarbæk Kommune har halveret behovet for midlertidige pladser.

Fortsat fokus på at skabe råderum

Det er sæson for udvikling og drøftelse af råderumsinitiativer til budget 2022, og ovenstående fem artikler er blot et udpluk af de mange omstillingsindsatser, som foregår i kommunerne.

I Omstillings- og Udviklingsenheden glæder os til at arbejde videre med at understøtte kommunernes arbejde på denne vigtige dagsordener i det kommende år. Dette vil vi gøre ved fortsat at have fokus på vidensdeling af aktuelle tendenser og temaer i kommunernes råderumsarbejde bl.a. i nyhedsbrevet Råderum, via analyser, netværk, udvikle nøgletal og redskaber og holde inspirationsoplæg mv. Skriv gerne til MATT@kl.dk, hvis du har forslag til temaer eller arrangementer.

God læselyst og god sommer fra Omstillings- og Udviklingsenheden!

×

Log ind