04. februar 2020

Næsten 6 ud af 10 familier rejser uden for skoleferier

Ny undersøgelse viser, at 58 procent af forældre til børn i skolealderen har holdt ferie uden for skolernes ferier. For de fleste handler det om muligheden for at spare penge, men man skal tænke sig godt om før man tager sine børn ud af undervisningen, lyder det fra Skolelederforeningen, mens forældreformand maner til besindighed.

I næste uge drager tusindvis af danskere på skiferie, når de fleste skoler holder vinterferielukket, men to uger efter lokker rejsebureauer med lavere priser, mindre trafik på vejene og masser af sne, og det tilbud vil mange børnefamilier formentlig gøre brug af.

I en ny undersøgelse foretaget af Voxmeter for Momentum svarer 58 procent af forældrene til 6-16-årige børn, at de mindst én gang har holdt ferie med deres børn uden for de årlige skoleferier, og 34 procent har sågar gjort det flere gange.

Cirkeldiagram der viser, at 58 procent af forældre til 6-16-årige mindst én gang har rejst med deres børn uden for skoleferien.

Det er for mange, mener Claus Hjortdal, der er formand for Skolelederforeningen.

»Jeg synes ikke, at det er i orden, at der er så mange, der gør det. Når man er væk i en uge, kan man gå glip af, at klassen f.eks. gennemgår og træner nye ligninger i matematik, en ny formel i fysik eller grundled og udsagnsled i dansk. Der kan også ske sociale ting, når man er væk, så forældre skal huske, at det ikke er lige meget om deres børn er i skole eller ej,« siger Claus Hjortdal.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil opfordrer til, at forældrene overvejer det grundigt, før de beslutter at holde ferie i skoletiden.

»Udgangspunktet er, at ferieperioden respekteres, men jeg vil ikke gøre mig til overdommer over, hvad forældre gør. For alle familier gælder, at der er forskellige hensyn at tage, og dem tager familierne bedst, selvfølgelig inden for rimelighedens og fraværsreglernes grænser. Tager man sine børn med på en ferie, bør man sørge for, at de får læst op og lærer noget ad anden vej,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Undersøgelsen viser, at sandsynligheden for at familierne har rejst uden for skoleferien stiger med børnenes alder. Således har 48 procent af forældrene til børn i indskolingen gjort det, mens det gælder 64 procent på mellemtrinnet og 60 procent af forældrene til børn i udskolingen.

Søjlediagram der viser, at 48 procent af forældre til 6-9-årige aldrig har rejst med deres børn uden for skoleferierne, mens det gælder 30 procent af 10-12-årige og 35 procent af de 13-16-årige

Det er høje tal, men ikke så ikke overraskende, hvis man spørger formand for Skole og Forældre Rasmus Edelberg.

»Jeg synes, at det er mange, men det er ikke flere, end jeg ville have forventet. Min oplevelse er, at det er ret almindeligt blandt forældre og en mulighed, man gør brug af, fordi det giver stor værdi til forældrene at få den fleksibilitet. Omvendt så har jeg også forståelse for, hvis skolen siger nej, fordi de synes, det er en dårlig idé. Det skal der være plads til, og det skal man lytte til som forældre,« siger Rasmus Edelberg.

Han er sådan set enig i, at det er vigtigt, at eleverne er i skolen i skoletiden, men mener, at andre hensyn også tæller, når forældre skal beslutte, om de vil bryde med ferieperioderne.

»Udgangspunktet er, at når børnene går i skole, så skal de være der for at kunne modtage undervisning og være sammen med deres kammerater. Den anden side handler om familiernes og børnenes samlede behov for at kunne holde ferie sammen som familie. Der er nogle andre hensyn, og det er op til forældrene at vurdere den her balance,« siger Rasmus Edelberg.

Kommunerne driver folkeskolen, og Thomas Gyldal Petersen, formand for Børne- og Undervisningsudvalget i KL, mener, at forældre skal sørge for, at deres børn er i skolen så meget som muligt, både for deres egen og klassekammeraternes skyld.

»Det er vigtigt, at vi alle sammen bakker op om vores skole, og når lærerne skal have gode muligheder for at planlægge undervisningen og projekter, er det vigtigt, at de kan regne med, at eleverne er møder op. Selvfølgelig kan der være ekstraordinære forhold, store begivenheder eller en drøm om at gøre noget helt særligt inden børnene bliver store, som betyder, at man rejser uden for skoleferien, og i de tilfælde må man tage en snak med skolelederen om, hvordan man bedst gør det,« siger Thomas Gyldal Petersen.

Det handler om penge

I Momentums undersøgelse svarer 41 procent af de forældre, der mindst én gang har rejst uden for skoleferien, at de gjorde det for at spare penge. Det er ikke en optimal forklaring, mener Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen.

Søjlediagram

»Det er svært bare at sige, at det er en dårlig undskyldning, og jeg kan jo godt forstå argumentet set fra forældrenes side. Men jeg må også bare sige, at hvis man skal ud og rejse, så er det altså mest hensigtsmæssigt, at det sker i skolernes ferie, og så må det koste det ekstra,« siger Claus Hjortdal.

Formand for Skole og Forældre Rasmus Edelberg synes derimod, at muligheden for at spare penge er en gyldig grund til at rejse uden for skoleferierne.

»Det synes jeg. At spare penge ved at holde ferie uden for højsæson, kan for nogle være det, der afgør om de overhovedet kommer af sted, og det spiller en store rolle at have oplevelser sammen som familie, og som barn at have tid sammen med far og mor. Jeg tror, de fleste kan huske tilbage på deres egen barndom, og de ferier, hvor forældrene havde god tid, man legede og var sammen,« siger Rasmus Edelberg.

Den årsag som næstflest forældre peger på, er, at det ikke var muligt for den ene eller begge forældre at holde ferie i skolens ferieperiode. Det svarer 24 procent.

21 procent svarer, at det var fordi, de var inviteret på ferie, og Claus Hjortdals gæt er, at det ofte er bedsteforældrene, der inviterer.

»I den nuværende bedsteforældregeneration har en del mange penge, som de kan bruge til at give en ferie i forbindelse med en fødselsdag. De sidder endnu længere væk fra skolen end forældrene og tænker nok, at det betyder jo ikke noget, at barnebarnet er væk i en uge. Og jeg kan godt se, at hvis bedsteforældrene inviterer på en fantastisk tur til Caribien, så er det svært at sige nej, bare fordi børnene skal i skole,« siger Claus Hjortdal.

Flere rejser flere gange

Undersøgelsen viser også, at det er blevet mere udbredt at rejse uden for ferieperioderne mere end én gang. 36 procent af forældrene til børn på 13-16 år svarer, at de flere gange har holdt ferie med deres børn uden for skolernes ferie. Det er en stigning fra 24 procent i 2013, hvor Momentum foretog en tilsvarende undersøgelse. Men det behøver altså ikke være en problematisk udvikling, hvis man spørger Rasmus Edelberg fra Skole og Forældre.

»Vi har ikke skolepligt, men undervisningspligt, så forældrene kan jo godt gå ind og vurdere, at det er okay, at de i en periode varetager undervisningspligten. Men det er selvfølgelig vigtigt, at man så også gør det, og tager nogle opgaver med, så man stort set kan følge med, selvom det selvfølgelig ikke helt bliver som i skolen,« siger Rasmus Edelberg.

Søjlediagram

Men for mange børn, vil det bare ikke være uden konsekvenser, lyder det fra Skolelederforeningen.

»Det kan godt være, at det for nogle elever ikke betyder så meget, og at det for andre er svært, men for alle gælder, at der sker noget på det faglige område og der sker noget i de sociale relationer, når man er væk, og det er ikke altid hensigtsmæssigt at gå glip af, og vi ser nogle børn, som skal tage sig meget sammen, når de kommer hjem fra en ferie,« siger Claus Hjortdal.

Af Rasmus Giese Jakobsen, ragj@kl.dk

×

Log ind