18. juni 2018

Pensionister bruger flere penge på ferier

Pensionister og efterlønnere bruger flere penge på rejser og overnatninger på hoteller og campingpladser. Fra 2006 til 2016 er deres forbrug steget med 34 procent, mens det kun er steget med syv procent for den gennemsnitlige dansker. Større pensioner og nye forventninger til alderdommen er nogle af forklaringerne.

Flere rejser, bedre hoteller og mere eksotiske destinationer. De danske pensionister bruger flere og flere penge på at rejse, og over en 10-årig periode er deres udgifter til hoteller, flybilletter og andet steget med 34 procent. Det er væsentligt mere end stigningen for den gennemsnitlige dansker, der kun bruger syv procent mere.

Det viser en ny Momentum-analyse, der bygger på tal fra Danmarks Statistiks forbrugsundersøgelse. I 2006 brugte pensionister i gennemsnit 6.218 kroner på udenrigsflyvning, pakkerejser, hoteller, moteller og kroer samt feriecentre, campingpladser og vandrerhjem, mens det i 2016 var steget til 8.327 kroner. Det gennemsnitlige forbrug steg til sammenligning kun med knap 700 kroner fra 10.092 til 10.784. kroner.

Grafik

Udviklingen skal i høj grad ses som en konsekvens af, at pensionister i dag har bedre opsparing end tidligere årgange. Det forklarer Bodil Stilling Blichfeldt, der er lektor på Center for Turisme, Innovation og Kultur på SDU.

»Det er folk, der er polstrede og har tænkt ind, at man skal have et liv efter man går på pension. Vores forskning viser, at folk tænker langsigtet efter de er gået på pension, og de ved godt, at hvis de gerne vil have et liv, hvor de gør interessante ting også 10, 20 eller 30 år efter de er gået pension, så skal de have opsparingen på plads,« siger Bodil Stilling Blichfeldt.

Souschef i Ældre Sagen Jens Højgaard er enig i, at udviklingen er udtryk for, at de nye pensionister har nogle bedre supplerende pensioner.

»Og så har de i hele deres tilværelse har været vant til at tage på ferie. Når de så går på pension og får bedre tid, så er ferier fortsat noget, der står højt på deres ønskeseddel,« siger Jens Højgaard, der dog tilføjer, at der fortsat er en gruppe af pensionister, som kun har folkepensionen, og de er formentlig ikke en del af stigningen.

Hos Apollo Rejser genkender man også udviklingen, som blandt andet manifesterer sig i pensionisternes valg af rejser.

»Vi kan genkende, at pensionisternes valg af hoteller de senere år er steget en halv til en hel kategori, så de vælger nogle lidt bedre hoteller. Vi har samtidig indtryk af, at der er flere, som rejser hyppigere, og en del vælger også at hoppe på ekstraordinære gode tilbud, der ligger i ydersæsonerne,« siger kommunikationschef Glenn Bisgaard.

Oveni en bedre økonomi er pensionisternes helbred over en bred kam også blevet bedre. De lever længere og har flere år, hvor de er raske og rørige. Det har også betydning for rejseudgifterne.

»Der er ingen tvivl om, at når vi ser på pensionisterne i dag, og sammenligner med for bare 10 år siden, så er de blevet meget mere aktive. Det spiller en stor rolle, fordi det gør dem mere mobile, og vi oplever, at det øger muligheden for og lysten til at tage på en rejse eller to mere om året,« siger Glenn Bisgaard.

Flest penge på pakkerejser

Af Momentums analyse fremgår det også, at der er stor forskel på, hvilke ting pensionisterne bruger deres feriebudget på. Der er især sket en stigning i forbruget på hoteller, moteller og kroer, der er steget fra 558 kroner i 2006 til 1.658 kroner i 2016. Udgifterne til udenrigsflyvning er steget fra 448 til 818 kroner og for feriecentre, campingpladser og vandrerhjem er udgifterne steget fra 486 til 915 kroner.

Grafik

»Den store stigning i hotel og kroer skyldes, at man arrangerer mere selv, men også at flere ældre tager de populære korte gourmetophold på kroer, hoteller og slotte, og for den her gruppe er jo muligt at tage de her ophold uden for sæsonen og i hverdagene og få det billigere,« siger Bodil Stilling Blichfeldt.

Den eneste kategori, hvor der er sket et fald, er i udgifterne til indenrigspakkerejser. De er faldet fra gennemsnitligt 262 til 136 kroner. Samtidig ligger udenrigspakkerejser rimeligt stabilt med en lille stigning fra 4.463 til 4.800 kr.

»Udgifterne til indenrigspakkerejser var ikke så store, men de er alligevel voldsomt faldende, og udenrigspakkerejser er ikke steget ret meget. Det indikerer, at det er en anden type ældre, vi har nu. De har ikke samme behov for pakkerejser som førhen, for de kan sagtens klare den selv,« siger Bodil Stilling Blichfeldt.

Selvom der sker en stigning i forbruget på andre rejseformer, er pakkerejser dog fortsat med afstand den rejseform, som pensionisterne bruger flest penge på. Det kan man genkende hos Apollo Rejser, og det handler i høj grad om tryghed mener kommunikationschef i Apollo Rejser Glenn Bisgaard.

»Det giver en tryghed, at man kan få hjælp af os, hvis man får brug for hjælp på ferien. Det betyder meget for pensionisterne. Vi oplever samtidig en stigende interesse for grupperejser, hvor man rejser med andre, og kan tage på udflugter eller spille bridge sammen hele ugen,« siger Glenn Bisgaard.

Hos Ældre Sagen tror Jens Højgaard, at en del af forklaringen på pakkerejsers popularitet skal findes i, at begrebet har udvidet sig.

»Pakkerejser er et vidt begreb, som tidligere formentlig primært har været traditionelle charterrejser, og det er det nok også delvist stadig, men det inkluderer i højere grad eksotiske rejser til fjerne steder i verden. Det kan være guidede ture til steder, hvor man ikke uden videre kan komme selv. Så det er ikke nødvendigvis udtryk for, at ældre tager på charterrejser i meget højere grad end andre,« siger Jens Højgaard.

Særlige tilbud og god service trækker

Samme analyse har lektor Bodil Stilling Blichfeldt, der mener, at flere pensionister god økonomi udnytter, at de nu har tid til ting, der var svære, mens man stadig arbejdede.

»Mange tænker, at de ferier, de ikke fik taget før, har de mulighed for nu. Tidligere i livet er det på børnenes præmisser, men når man når den her alder, og er helt uafhængig, kan man tage ferier på sine egne præmisser,« siger Bodil Stilling Blichfeldt.

Grafik

Den udvikling er også med til at holde udgifterne til pakkerejser oppe, fordi serviceniveauerne er høje.

»Mange i den her gruppe kan sagtens selv arrangere fly og hotel til en almindelig ferie rundt om i Europa, men nogle af de større ting og mere eksotiske destinationer, der tager man en pakkerejse,« siger Bodil Stilling Blichfeldt.

Hun nævner som eksempler specialiserede tilbud som vandreferier, hvor bagagen bliver transporteret, og spirituelle og kreative ferier som malerkursus i Toscana eller yogaretreat i Indien

»Det er service, der selvfølgelig koster mere, men det er populært, og man må sige, at rejsebranchen har tilpasset deres tilbud til pensionisterne, selvom de er meget forskellige og en bred gruppe,« siger Bodil Stilling Blichfeldt.

I Apollo Rejser har man en seniorklub for de +60-årige, hvor de sender gode tilbud ud en gang i mellem, og Glenn Bisgaard bekræfter, at pensionisterne er interesserede i flere typer ferier end før.

»Der er flere, der gerne vil have en aktiv rejse, hvor de kan dyrke noget sport. Det kan være alt fra tennis til cykling, vandring og holdsport på sport resorts. Samtidig oplever vi også større interesse for ferier med yoga og mindfulness på hoteller, hvor man kan finde noget ro,« siger Glenn Bisgaard.

Både Jens Højgaard fra Ældre Sagen og lektor Bodil Stilling Blichfeldt forventer, at udviklingen vil fortsætte og måske accelerere.

»Vi oplever ikke mindst hos den nye generation af ældre, at rejser er noget, man gerne vil prioritere. Det er meningsfuldt at tage ud og se andre dele af verden, mens man kan. Det kan være med til at øge livskvaliteten og holde den enkelte i gang i længere tid, og det hjælper til at holde en i gang både fysisk og mentalt i længere tid,« siger Jens Højgaard.

Bodil Stilling Blichfeldt tilføjer:

»Hvis man fremskriver tallene, vil jeg tro, at pensionisternes forbrug overhaler det generelle forbrug på ferien inden for de næste 10-15 år. Det tror jeg vil ske, fordi de nye pensionister har tænkt langsigtet og har sparet op til alderdommen og tænkt ind i deres opsparing, at det ikke bare handler om at betale sine faste udgifter men også om, at man skal have rum i budgettet til at lave nogle forskellige ting,« siger Bodil Stilling Blichfeldt.

Af Rasmus Giese Jakobsen, ragj@kl.dk og Jens Baes-Jørgensen, jjr@kl.dk

×

Log ind