16. oktober 2017
Leder: Dialog og valgkamp
Kommunalvalget nærmer sig med hastige skridt. Om under to uger vil lygtepælene være fyldt med valgplakater, og der bliver mange af dem i år. De endelige kandidatlister er netop blevet offentliggjort, og de afslører, at hele 9.556 danskere har valgt at melde deres kandidatur til dette års kommunalvalg og dermed kaste sig ind i kampen om vælgernes gunst, som den 21. november skal beslutte, hvem der skal repræsentere dem i den lokale kommunalbestyrelse.
Og kampen om de i alt 2.432 pladser bliver endnu hårdere, end den plejer. Der er nemlig næsten 500 flere kandidater, end der var i 2013. Og kampen om de 4,5 millioner stemmeberettigedes opmærksomhed bliver stor. Blandt andet derfor har hver tredje politiker, der genopstiller til byrådet, også valgt at bruge et slogan i valgkampen, som Momentum kan fortælle i denne udgave. De mange kandidater til årets valg viser, at der i den grad fortsat er liv i demokratiet i kommunerne. Lysten til at sætte sit præg på kommunens udvikling er heldigvis stadig høj – og endda stigende. Og vi skylder en stor tak til de mennesker, der er parate til at tage en stor og vigtig tørn for fællesskabet.
Med offentliggørelsen af kandidatlisterne er valgkampen og opvarmningen til demokratiets festdag for alvor skudt i gang. De kommende uger skal danskerne være vidne til 98 vidt forskellige valgkampe med 98 forskellige udfald. Det er styrken ved det kommunale selvstyre, at der mulighed for at finde lokale løsninger på lokale problemstillinger. Og jeg håber, at vælgerne vil kvittere for de mange nye kandidater ved at deltage aktivt i debatten og dialogen, når de i de kommende uger folder resultater og visioner ud for deres kommune.
Når vi sætter vores kryds i stemmeboksen den 21. november, giver vi de valgte mandat til at beslutte, hvordan vores kommune skal se ud de næste fire år. Kommunalbestyrelsen har for eksempel en vigtig rolle i at drøfte folkeskolens rammer og udvikling, så børnene bliver bedst muligt rustet til det samfund og arbejdsmarked og samfund, de skal tage aktivt del i. Det er også kommunalpolitikerne, som skal beslutte, hvordan vi skal indrette ældreplejen til de næste generationer af ældre. På alle punkter gælder, at penge jo kun kan bruges én gang, og det er kommunalbestyrelsen, som træffer de vigtige prioriteringer.
Men inden vi sætter krydset, skal der være dialog. Masser af den, så vi sikrer, at danskerne også om fire år kan genkende sig selv i den politik, der føres på rådhuset, og som de gav mandat til i stemmeboksen. Dialogen foregår alle vegne. På gaden, under valgdebatten på det lokale gymnasium, i lygtepælene, i lokalaviserne og på de sociale medier. God valgkamp!
Af Kristian Wendelboe, administrerende direktør i KL