13. november 2017

Leder: Nu skal krydset sættes

Kristian Wendelboe, administrerende direktør i KL opfordrer i sin leder alle til at stemme til kommunalvalget den 21. november.

Af Kristian Wendelboe, administrerende direktør i KL

Om en uge sker det: Lokaldemokratiets festdag løber af stablen, og skoler, haller og forsamlingshuse over hele landet vil fra morgen til aften være fyldt med borgere, der trækker forhænget for i stemmeboksen, griber blyanten og sætter et kryds på de to stemmesedler til kommunal- og regionsvalget.

Personligt glæder jeg mig til kommunalvalget. Der er noget utrolig flot over, når vi alle – uanset uddannelse, job, alder, bopæl, og hvad der ellers kan skille os i det daglige – samles denne dag og sætter vores kryds ved de kandidater, som vi vil have til at repræsentere vores interesser i kommunalbestyrelsen og regionsrådet de næste fire år. Det er en tillidserklæring til kandidaterne, og det er dybest set en stor tillidserklæring til demokratiet.

Heldigvis viser dagens friske Momentum-måling også, at næsten syv ud af ti nu føler sig sikre på, at de vil afgive deres stemme. Det svarer ret præcist til, hvor mange der forventede at stemme ved en tilsvarende måling på samme tidspunkt før valget i 2013, så forhåbentlig kan vi nå op på nogenlunde samme stemmeprocent som sidst, hvor den tog et flot spring opad i forhold til valgdeltagelsen i 2009.

Herfra skal lyde en stor opfordring til alle borgere med stemmeret til at afgive deres stemme. En høj stemmeprocent signalerer ikke blot en tydelig opbakning til demokratiet. Det sikrer også de valgte politikere en høj grad af opbakning og legitimitet til deres arbejde i de kommende fire år.

Og så er det også af helt egoistiske grunde helt afgørende at stemme. Det er jo den måde, hvorpå vi alle kan gøre vores indflydelse gældende. Ved valget er der ingen, som bestemmer mere end andre, og hver eneste borger kan med netop deres stemme gøre en forskel for de beslutninger, der bliver truffet i kommunalbestyrelsen og regionsrådet de næste fire år. Vælgerne kan belønne politikere, som har vist sig værdige til deres tillid, eller de kan vælge at ”straffe” politikere, som har skuffet dem med deres holdninger eller beslutninger i denne valgperiode.

Betydningen af de lokale politikeres beslutninger kan nærmest ikke overvurderes. Det er dem, som beslutter, hvordan pengene skal prioriteres, og hvad der skal satses på i kommunen. Hvor mange børn kan eller skal inkluderes i folkeskolen, eller hvordan skal ældreplejen i kommunen fungere? Vigtige spørgsmål, som kan være afgørende for dig, dine børn, dine forældre eller måske dine naboer. Med andre ord er der slet ikke noget at betænke sig på: Sæt kurs mod det lokale valgsted (og tag meget gerne familie og venner under armen) på tirsdag den 21. november og vær med til at sætte kursen for din kommune og region i de kommende fire år.

Stem, stem, stem!

×

Log ind