02. maj 2016

Nedlagte hæveautomater plager ældre og turister

Antallet af bankfilialer og hæveautomater er faldet drastisk i de senere år, og Danmark er nu et af de lande i Europa, der har færrest hæveautomater målt pr. indbygger. Det viser ny Momentum-kortlægning. Det går hårdt ud over landdistrikter.

Der er blevet længere og længere mellem steder, hvor man kan hæve kontanter i de senere år. Ved udgangen af 2015 havde pengeinstitutterne kun 1.029 bankfilialer og 2.449 hæveautomater i Danmark. Dermed er der forsvundet 968 bankfilialer og 554 hæveautomater siden 2005, hvilket svarer til næsten en halvering af antallet af filialer og et fald på 18 procent i antallet af hæveautomater.

Også i et internationalt perspektiv er udviklingen bemærkelsesværdig: Fra 2010 til 2014 er Danmark gået fra en 19. til en 23. plads blandt EU-landene på listen over antallet af hæveautomater pr. indbygger. Det betyder, at antallet af danske hæveautomater pr. indbygger er faldet fra 60 procent af EU-gennemsnittet til blot 47 procent. Det viser en kortlægning, som Momentum har foretaget på baggrund af tal fra Finansrådet og Den Europæiske Centralbank.

Udviklingen er gået rigtig stærkt de seneste år, og hvis man alene kigger på udviklingen i 2010’erne, er der i gennemsnit lukket 117 bankfilialer og 85 hæveautomater hvert år. Der findes intet samlet overblik over, hvor de mange hæveautomater er blevet nedlagt. Men Momentum har fået adgang til en liste over hæveautomaterne i SDC-samarbejdet, et it-samarbejde mellem mindre banker og sparekasser. Mellem 2008 og 2014 har deres automater til sammen forladt 38 forskellige byer landet over. Og tendensen er klart, at det primært er små lokalsamfund langt væk fra de store byer, hvor der bliver meget længere til kontanterne.

Sparekassen Sjælland har eksempelvis siden marts 2013 fjernet hæveautomaterne i seks byer, så blandt andet Herlufmagle med 1.300 indbyggere nu er uden hæveautomat, og beboere og turister må i stedet rejse til næste by for at hæve penge. Og i midtjyske Hovborg lukkede Sparekassen Kronjylland i marts 2015 byens sidste hæveautomat.

Det ærgrer i den grad indehaveren af den lokale campingplads, Ove Sejer Pedersen, som nu må sende sine gæster til Billund for at hæve kontanter. Og dermed mister både han og byen omsætning, hvilket har presset ham til at øge sin kassebeholdning og fungere som bank for kontantløse gæster.

»Det er ikke rart og gør os mere utrygge at ligge inde med så store beløb, og vores bank mener også, at det er farligt for os på grund af tyverifaren. Vi kunne godt undvære at have så mange penge liggende,« siger Ove Sejer Pedersen.

Campingpladsen har årligt 15.000 overnatninger, hvoraf mange besøger det nærliggende Legoland. Særligt de tyske gæster undrer sig over, at de ikke kan hæve penge i byen, siger han.

»Nogle gæster spørger, hvor de kan køre hen for at komme til en hæveautomat, og så bruger de pengene dér. Det er selvfølgelig ikke godt for min forretning,« siger Ove Sejer Pedersen.

Rammer små byer hårdt

Hovborg ligger i Vejen Kommune, hvor borgmester Egon Fræhr (V) også beklager, at den sidste hæveautomat forsvandt fra byen sidste år.  Det går ud over både turister og borgere, fastslår han.

»Det er en stor serviceforringelse for ældre borgere og familier, som oplever mere dagligt besvær uden en hæveautomat,« siger Egon Fræhr.

I bankernes organisation Finansrådet peger digitaliseringsdirektør Michael Busk-Jepsen på, at hæveautomaterne bliver nedlagt, fordi de er for dyre i drift, i forhold til hvor mange kontanter kunderne hæver. Både kunder og butikker er glade for Dankort og mobilbetalinger, og ude på landet skal man ifølge Michael Busk-Jepsen lede længe efter en gårdbutik, der ikke tager mod betaling med MobilePay eller Swipp. Han regner derfor også med, at antallet af hæveautomater vil fortsætte med at falde.

»Kontanter har vi haft i flere tusinde år, så de skal nok blive her lidt endnu. Og også hæveautomater. Men vi skal til at vænne os til, at der formentlig bliver færre af begge dele,« lyder det fra Michael Busk-Jepsen.

Nedlægningen af en hæveautomat går særligt ud over ældre uden bil. De ældre er både bevægelsesmæssigt og teknologisk hæmmede i forhold til resten af befolkningen og mærker afstanden til de tilbageværende hæveautomater. De er ofte afhængige af en bus, der kører sjældent, og de bruger netbank i mindre grad end de yngre. Ifølge beregninger baseret på Danmarks Statistiks redegørelse om de ældres it-brug er der 429.000 ældre over 65 år, der ikke bruger netbank. Uden hæveautomater bliver de ældre mere marginaliserede i samfundet, hævder souschef Jens Højgaard hos Ældre Sagen.

»Dette er endnu en forhindring for de mennesker, der bor i yderområderne og ikke er digitaliserede. Der vil ske det, at de ældre vil få en større risiko, når de skal have flere kontanter liggende, fordi det bliver vanskeligere for de ældre, når de skal rejse til den nærmeste by for at få kontanter,« siger Jens Højgaard.

Banker må tage ansvar

Han opfordrer derfor bankerne til at beholde automaterne, hvor der ingen bankfilialer er, og til at høre lokalbefolkningen om deres behov, inden der nedlægges flere hæveautomater.

Vejens borgmester, Egon Fræhr, mener også, bankerne må tage et større ansvar og behandle deres kunder ordentligt med hæveautomater i landdistrikterne uanset omkostningerne.

»Hæveautomaterne er nødvendige for at fastholde bosætningen i små samfund. Ellers viser bankerne manglende respekt for deres kunder,« siger Egon Fræhr.

Finansrådets Michael Busk-Jepsen mener ikke, at nedlæggelsen af hæveautomater er manglende respekt for kunderne. Han peger i stedet på, at kunderne netop efterspørger digitale betalinger med kort, netbank og mobiltelefon.

»Vi efterspørger som forbrugere stadig færre kontanter, samtidig med at vi bruger Dankortet som aldrig før. Derfor er det en naturlig udvikling, at der bliver færre hæveautomater,« siger Michael Busk-Jepsen.

Af Peter Mulvany

×

Log ind