09. februar 2015

Leder: Drop den rådne banan

Kristian Wendelboe, administrerende direktør i KL, skriver i sin leder om vigtigheden af gode vækstbetingelser i hele Danmark.

Af Kristian Wendelboe, administrerende direktør i KL

Momentum løfter i dag sløret for en ny analyse af, hvordan væksten har udviklet sig landsdel for landsdel i de seneste år. Og hovedstadsområdet og Østjylland skiller sig – målt på værditilvæksten fra 1995 til 2013 – klart ud fra resten af landet.

Vi er afhængige af, at vækstcentrene i Danmark kan klare sig i den internationale konkurrence. Derfor er det også temmelig bekymrende, at København i de senere år har haltet efter andre nordeuropæiske metropoler som Stockholm, Amsterdam og Hamborg, når det gælder vækst og produktivitet. Én ting er at være anfører i den nationale andedam, men hvis ikke vores hovedstad kan spille med i den internationale konkurrence, så taber resten af landet også.

Derfor skal vi skabe de rette betingelser for de nationale vækstcentre med omdrejningspunkt i de største byer, og det er langt hen ad vejen naturligt, at der i disse år sker et ryk af specielt højtuddannede unge mod de største byer.

Men vi skal samtidig sikre, at der i alle egne af landet er en offentlig service på et ordentligt niveau og fornuftige rammer for at bo, arbejde og drive virksomhed. I den forbindelse nytter det selvfølgelig ikke, at man i nogle områder skal ud i det fjerneste hjørne af marken for at fange en rimelig mobilforbindelse. Det lyder som en spøg, men er rent faktisk skinbarlig virkelighed i Danmark anno 2015.

Vækstcentrene skal have de bedst mulige betingelser, men vi behøver ikke tabe resten af landet i processen. I den sammenhæng er det temmelig vigtigt, hvordan vi taler om de mindre byer og landdistrikterne. Udtryk som ”den rådne banan” og ”Udkantsdanmark” har gjort betydelig mere skade, end de nogensinde har gavnet nogen.

Jeg er ikke i tvivl om, at der en dag kommer en modtrend, hvor det ikke længere er givet, at flyttebilerne kun kører fra landdistrikterne. Naturværdierne kommer igen længere op på den almindelige danskers prioriteringsliste, end de er i disse år. Men det kræver, at de, der er aktive i den offentlige debat – og ikke mindst medierne – ikke kun bidrager til at male billedet sort og fremstille mennesker, der har valgt ikke at bo i de større byer, som ofre, der har brug for hjælp.

Det er ret tankevækkende, at et flertal af danskerne i dagens Momentum mener, at medierne behandler landdistrikter mere negativt, end de fortjener. Og den negative italesættelse gør kun ondt værre. Det forvrængede image bidrager i sig selv til at skræmme folk, der egentlig godt kunne tænke sig at komme tættere på naturen. Og samtidig kan det få dem, der allerede bor der, til at tvivle på deres eget valg.

Urbaniseringen går hurtigt i Danmark i disse år, men måske er der også ved at blive skabt en mediekultur og et sprogbrug, som bidrager til, at den går hurtigere, end godt er.

×

Log ind