18. august 2014

Højtuddannede bliver i byen, selv om de arbejder i landkommuner

Gymnasielærere bliver boende i Aarhus, selv om de arbejder i omegnskommunerne. Selv så langt væk som Ikast-Brande og Mariagerfjord bor mange af lærerne i Aarhus, viser ny Momentum-analyse.

Mange landkommuner drømmer om at tiltrække flere højtuddannede borgere til kommunen. Men selv om det lykkes at få besat de job, som kræver højtuddannede medarbejdere, er det langtfra sikkert, at de også flytter til kommunen. Det viser en ny Momentum-analyse, som zoomer ind på gymnasielærere i kommunerne omkring Aarhus.

Den viser blandt andet, at næsten hver anden gymnasielærer bosat i Aarhus arbejder i en anden kommune. Til sammenligning gælder det kun godt hver femte af alle beskæftigede, som bor i Aarhus. Samtidig varetages mellem 44 og 58 procent af jobbene på nabokommunernes gymnasier af lærere, som bor i Aarhus Kommune.

Selv om man går et godt stykke længere uden for Aarhus, er der stadig relativt mange job på gymnasierne, som klares af lærere, der pendler fra Aarhus. I Hedensted er 32 procent af gymnasielærerne århusianere, mens det gælder 30 procent i Ikast-Brande og 17 procent i Mariagerfjord Kommune.

Langt de fleste af de gymnasielærere, som bor i Aarhus, har formentlig også taget deres uddannelse i byen, men det er næppe kun byens muligheder og søde minder fra studietiden, der gør, at de ikke river teltpælene op og flytter til det område, hvor de arbejder. Momentums analyse viser, at mange har en ægtefælle, som arbejder i Aarhus. Blandt de udpendlende gymnasielærere, som har en ægtefælle i job, arbejder 70 procent af ægtefællerne i Aarhus.

Noget tyder derfor på, at omegnskommunerne skal tænke mere i at kunne tilbyde job til ægtefællerne, hvis de vil have flere højtuddannede til at flytte til kommunen. Det er også noget, som man tænker på i Mariagerfjord Kommune, fortæller borgmester Mogens Jespersen (V). Men selv hvis det er muligt, er det en svær gruppe at tiltrække, mener borgmesteren.

»Vi har målrettet forsøgt at henvende os til højtuddannede, der arbejder i Mariagerfjord og pendler til arbejde, ved blandt andet at invitere dem og deres familier med på bustur rundt i kommunen. Vi slår selvfølgelig på, hvor meget bolig og natur de kan få for pengene, hvis de flytter til Mariagerfjord. Men det er altså op ad bakke, hvis de bor og har taget deres uddannelse i Aarhus eller en anden større by,« siger Mogens Jespersen og uddyber:

»Vi lever jo af skattekroner og vil naturligvis meget gerne have flere borgere til. Men mange af de højtuddannede lægger meget vægt på et rigt kulturliv, og der har vi jo ikke mulighed for at konkurrere med en by som Aarhus.«

Af Søren Kudahl, skd@kl.dk

Analyse: Jan Christensen, KL's analyseenhed

×

Log ind