18. august 2014

Giftelystne udlændinge strømmer til Danmark

Antallet af udenlandske par, der bliver gift i Danmark, er steget markant siden 2008. Det viser ny Momentum-undersøgelse. Forklaringen er, at Danmark kan tilbyde unikke bryllupper og hurtig sagsbehandling, lyder det fra turistorganisationen Visit Denmark.

Par fra hele verden står i kø for at blive viet med dansk jord under lakskoene. Antallet af udenlandske par, der vælger at blive gift i Danmark, har været støt stigende siden 2008. Det viser en ny Momentum-undersøgelse. I 2008 blev 6.459 udenlandske par viet, og i 2013 var det tal steget til 7.517 i de 74 kommuner, der har svaret på undersøgelsen. Det svarer til en stigning på 16 procent.

Og det er godt for bryllupsindustrien i kommunerne. 42 procent af kommunerne svarer, at bryllupsturisme har en stor til moderat betydning for erhvervslivet i kommunen. Udviklingen er især vigtig for de kommuner, som traditionelt har mange turister i sommerperioden, fortæller Maria Haugaard Barslund, international projektchef for turistorganisationen Visit Denmark.

»Det er interessant, at vi ser en stigning i udlændinge, der tager til Danmark for at blive gift. Mange kommuner har flest turister i sommersæsonen, men bryllupsturisme er en form for nicheturisme, som bidrager til beskæftigelsen hele året. Og bryllupper betyder jo både overnatninger, bryllupskage, restaurationsbesøg, frisør, billeje og så videre,« siger Maria Haugaard Barslund.

Det er især kommuner tæt på Tyskland, som tiltrækker mange giftelystne par, selv om langtfra alle par er tyskere. I Tønder Kommune betød det, at 1.659 udenlandske par sidste år sagde ja til hinanden. I Sønderborg Kommune var det 1.023 og i Langeland Kommune 714. Størst er antallet dog i Ærø Kommune. I 2008 blev 236 udenlandske par gift i ø-kommunen, mens der i 2013 var hele 2.050 udenlandske par fra 64 forskellige lande, som blev smedet sammen på Ærø. Og tilsammen lægger de udenlandske brudepar et tocifret millionbeløb i kommunen, fortæller Ærø Kommunes borgmester, Jørgen Otto Jørgensen (S).

»Vi har regnet på det, og hvert par bruger i gennemsnit mellem 6.000 og 8.000 kroner, som de lægger på øen. De mange bryllupsturister betyder blandt andet, at flere hoteller og restauranter nu også kan holde åbent i løbet af vinterhalvåret. Det er lidt af et erhvervsprojekt. Derfor har vi nu ansat fire giftefogeder til at vie de mange par. Vi håber i øvrigt på, at antallet af bryllupsturister på Ærø vil stige med omkring 1.000 par de næste to-fire år,« fortæller Jørgen Otto Jørgensen.

At netop Ærø har den største succes med at tiltrække giftelystne udenlandske par, forklarer borgmesteren med, at Ærø har været god til at markedsføre sig som en bryllupskommune, og at kommunen har opprioriteret sagsbehandlingen på området.

»Vi samarbejder med to bryllupsbureauer i Tyskland og to lokale bryllupsbureauer på øen. Bureauerne markedsfører øen og arrangerer bryllupperne, og så står kommunen for selve vielserne,« siger Jørgen Otto Jørgensen.

Louise Moloney er bryllupsplanlægger på Ærø og ejer af bryllupsbureauet Danish Island Weddings. Hun har stor erfaring med at arrangere bryllupper for udenlandske turister, og hendes hjemmeside er da også kun på engelsk og tysk.

»Hele øen er på en eller anden måde involveret i de mange bryllupper, uanset om man vælger at blive gift i det gamle fyrtårn, på stranden, i købmandsgården eller på rådhuset. Ærø kan tilbyde adskillige romantiske omgivelser i den smukke middelalderby Ærøskøbing. Og så sørger vi for, at brudeparrene bliver en form for VIP-turister,« siger Louise Moloney.

Danmark er Europas Las Vegas

Ifølge Kirsten Ketscher, professor i socialret ved Københavns Universitet, er det dog ikke alene på grund af den smukke danske natur, at mange par vælger at blive gift i Danmark. En kort sagsbehandlingstid og færre dokumentationskrav gør Danmark til en attraktiv bryllupsdestination, når udlændinge vil styre uden om bureaukrati og lange ventelister i hjemlandet. Mange lande har desuden regler om, at man skal have befundet sig i landet i en længere periode, før man kan blive gift.

»Det er en gammel tradition, at det er let at blive gift i Danmark. I forhold til Sverige, Tyskland og mange andre lande så stiller Danmark færre dokumentationskrav. Og så er der en kortere administrativ procedure for, hvornår man har ret til at lade sig vie i Danmark, selv om man ikke har fast bopæl her,« forklarer Kirsten Ketscher.

Det er en forklaring, bryllupsplanlægger Louise Moloney kan nikke genkendende til.

»Danmark er Europas Las Vegas, hvis man vil giftes. Jeg har hjulpet mange par, som ellers skulle have ventet månedsvis på at blive gift i deres hjemland. Der er især tale om par med to forskellige nationaliteter, som har lettere ved at blive gift i Danmark end i det land, de bor i,« fortæller bryllupsplanlægger Louise Moloney.

Flere homobryllupper i fremtiden

Også par af samme køn benytter sig af muligheden for at blive gift i Danmark. Siden den 15. juni 2012, hvor det blev lovligt for homoseksuelle par at blive gift i Danmark, har 41 procent af de adspurgte kommuner oplevet at skulle vie udenlandske par af samme køn. Det viser Momentums undersøgelse. Og at homoseksuelle par nu kan blive gift i Danmark kan blive en god forretning for turistindustrien, lyder det fra Visit Denmark.

»Jeg forestiller mig, at vi fremover vil opleve, at homoseksuelle par vælger Danmark, når de skal giftes. Vi kan tilbyde dem noget, som mange andre lande ikke kan. Men det kræver noget benarbejde, hvis budskabet om det danske frisind skal ud,« siger Maria Haugaard Barslund fra Visit Denmark.

Homoseksuelle par skal dog være opmærksomme på, at ægteskabet ikke nødvendigvis er gældende i parrets hjemland, fortæller juraprofessor Kirsten Ketscher.

Bryllupsplanlæggeren Louise Moloney fortæller i øvrigt, at det ikke er alle udenlandske par, som kommer til Ærø for at blive viet med dansk jord under lakskoene.

»Sidste år havde jeg et par, der blev gift i en flyver. Det var en amerikansk pilot, der ville giftes med sin tyske kæreste, inden han skulle udsendes til Afghanistan. På vielsescertifikatet fik de så skrevet: ”Gift 2.000 fod over Ærø”,« fortæller Louise Moloney.

Af Anders Bobek

×

Log ind