23. juni 2014

Danskerne er EU’s største ”jobtimister”

Danskerne er EU’s mest optimistiske folkefærd, når det gælder fremtidens beskæftigelsessituation. Det viser en ny undersøgelse, som Europa-Kommissionen har foretaget i alle EU’s medlemslande. Og der er grund til den danske optimisme, mener økonomisk vismand.

Spørger man danskerne om fremtidens beskæftigelsessituation, er de markant mere optimistiske end borgere fra andre EU-lande. Det viser en såkaldt Eurobarometer-undersøgelse, som Europa-Kommissionen netop har offentliggjort. Her tror næsten halvdelen af danskerne, at det næste år vil byde på øget beskæftigelse. Og ifølge Michael Svarer, professor i økonomi ved Aarhus Universitet og vismand i Det Økonomiske Råd, skyder danskerne ikke helt forbi.

»Der er god grund til, at danskerne er optimistiske for fremtiden. Selv om vi stadig er inde i en lavkonjunktur, forventer vi, at konjunkturerne begynder at rette sig op, og det i sig selv vil skabe op mod 100.000 flere job i Danmark,« siger Michael Svarer.

I undersøgelsen, der blev gennemført i marts, fik borgere fra alle EU-lande stillet spørgsmålet: ”Hvad er dine forventninger til de næste tolv måneder: Vil de blive bedre, dårligere eller det samme, når det gælder beskæftigelsessituationen i dit eget land?”

Her svarede 48 procent af danskerne, at de forventer, at beskæftigelsessituationen i Danmark vil blive bedre i løbet af det næste år. Kun syv procent forventede, at jobsituationen vil blive værre. Dermed er danskerne langt mere optimistiske, end da den samme undersøgelse blev gennemført i maj 2013. Her troede kun 36 procent af danskerne på en forbedret jobsituation, mens 12 procent mente, den ville blive værre. Og det betyder også, at danskerne er langt mere optimistiske for fremtidens jobsituation end borgerne i de andre EU-lande.

Holland løber med en andenplads, hvor 39 procent af hollænderne forventer en forbedring af jobsituationen det næste år. I Sverige gælder det 35 procent, mens det i Tyskland kun er 18 procent, hvilket er under EU-gennemsnittet på 23 procent.

Og danskerne er ikke kun optimistiske, når det gælder fremtidens jobsituation, men også i forhold til den økonomiske situation generelt. I Eurobarometer-undersøgelsen har 42 procent af danskerne svaret, at de forventer, at den økonomiske situation vil blive bedre de næste 12 måneder, og kun syv procent forventer, at den vil blive værre. Dermed er danskerne EU’s tredje mest optimistiske befolkningsgruppe, når man spørger til fremtidens økonomiske situation som helhed – kun overgået af Holland og Malta.

Optimisme som vækstfremmer

Ifølge eksperterne er danskernes store optimisme blandt andet et tegn på, at de økonomiske udsigter reelt er lysere end i de fleste andre EU-lande. Ifølge de seneste tal fra EU’s statistiske kontor Eurostat har kun tre EU-lande – Østrig, Tyskland og Luxembourg – i øjeblikket en lavere arbejdsløshed end i Danmark. Men i forhold til de nabolande, som vi normalt sammenligner os mest med, er det også et udtryk for, at vi kom meget forskelligt gennem finanskrisen.

»Vi er mere optimistiske end svenskerne og tyskerne, for de blev ikke lige så hårdt ramt af krisen, som danskerne gjorde. Krisen slog virkelig hårdt i Danmark, og vi kommer dermed fra et lavere udgangspunkt. Potentialet for en stigning i beskæftigelsen er dermed større end i mange andre lande,« forklarer professor Michael Svarer.

Den økonomiske vismand bakkes op af Erik Bjørsted, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

»Vi har haft en stor boble på boligmarkedet, som mange af de andre lande ikke har haft. Der har desuden været fald i reallønnen. Men vi kan se frem til at øge vores købekraft, og det kan have en ret kraftig indvirkning på folks optimisme,« siger Erik Bjørsted.

Og optimisme i sig selv er en vigtig ingrediens, hvis man vil sikre vækst, lyder det både fra Michael Svarer og Erik Bjørsted. For hvis danskerne er optimistiske, så bruger de flere penge, og det skaber flere job.

»Det er en forudsætning for, at det går godt, at forbrugerne tror, det går godt og agerer derefter. Groft sagt skaber det beskæftigelse, hvis der kommer mere gang i produktionen i Danmark. Det kan der komme, hvis danske eller udenlandske forbrugere begynder at efterspørge mere. Så forbrugernes tillid til fremtiden kan være ret afgørende,« forklarer økonomiprofessor Michael Svarer.

De danske virksomheder er også blevet mere optimistiske på det seneste, fortæller Steen Nielsen, underdirektør i erhvervsorganisationen Dansk Industri. Han forventer dog i første omgang, at virksomhederne kan øge væksten og omsætningen noget, før de får brug for nye folk. Og optimisme og et øget forbrug blandt danskerne er ikke nok, hvis virksomhederne fremover skal ansætte ny arbejdskraft.

»Der er god grund til en vis optimisme. Men for at det ikke bare skal blive ved optimisme, så skal håbet om vækst i udlandet også indfri forventningerne,« siger Steen Nielsen og fortsætter:

»Det er desuden vigtigt, at vi kan skaffe den arbejdskraft, der er brug for. Her ser vi allerede nu nogle faresignaler. Det er allerede svært at skaffe folk til specielle typer opgaver. Bestemte steder i landet ser vi allerede nu en begyndende mangel inden for faglærte uddannelser som smed og elektriker. Vi kan allerede nu mærke, at det er vanskeligt at få folk fra byerne og ud på landet for at arbejde,« siger underdirektøren.

Af Anders Bobek, abo@kl.dk

×

Log ind