11. november 2013

Kun de største byer kan trække danskerne fra hjemegnen

Hvis danskerne skal flytte efter et arbejde, skal det være til udlandet eller de største danske byer. De mellemstore byer har svært ved at tiltrække folk, viser ny Momentum-undersøgelse. Den manglende mobilitet er dårlig for samfundsøkonomien, men det er svært at ændre udviklingen, vurderer forsker. Men det kan lade sig gøre, mener Slagelses borgmester.

»Hvis jeg endelig skulle flytte efter et arbejde og rykke familien op med rode, så skal det være for en af landets største byer eller et udlandseventyr.«

Sådan tænker hovedparten af danskerne stillet over for spørgsmålet, hvor de kunne forestille sig at arbejde. Til gengæld er det de færreste, der ønsker at arbejde omkring Esbjerg, Ringsted, Vordingborg, Slagelse, Sønderborg eller på Lolland-Falster, medmindre de allerede bor i området. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Momentum blandt et repræsentativt udsnit af danskere mellem 18 og 74 år.

Blandt borgere i hovedstaden kan 40 procent forestille sig at rykke til Nordamerika, 15 procent til Århus og 14 procent til Asien. Derefter er der langt ned til Odense, som syv procent af københavnerne kan forestille sig at rykke til. Og endnu længere nede af listen ligger Aalborg, det østjyske trekantsområde og sjællandske byer som Ringsted, Vordingborg og Slagelse. Allerfærrest af hovedstadens indbyggere (tre procent) kan forestille sig at rykke til Esbjerg eller omegn.

Danskernes favorisering af de større byer undrer ikke Høgni Kalsø Hansen, lektor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet, hvor han blandt andet forsker i byernes økonomiske dynamik og arbejdsmobilitet.

»De mindre attraktive områder er jo også dem, vi ofte hører dårlige historier fra. Men samfundsøkonomisk er det ikke holdbart, at der bor flere og flere i de her storbyområder omkring specielt København og Århus, og der bliver affolket i resten af områderne. Det giver jo nogle udfordringer i forhold til eksempelvis opretholdelse af velfærdsydelser, hvor man får svært ved at få økonomien til at hænge sammen i fraflytningskommunerne,« siger Høgni Kalsø Hansen.

Vi er mindre mobile, end vi tror

Men det er ikke bare københavnerne, der har svært ved at se sig selv arbejde uden for Storkøbenhavn. Momentum-undersøgelsen viser, at folk i alle regioner har svært ved at se sig selv bo i andre områder end deres eget eller omkringliggende. Eksempelvis er der ingen midtjyder, der kunne forestille sig at arbejde på Lolland-Falster, og kun to procent, der ville tage til Ringsted, Vordingborg, Slagelse og omegn. Modsat vil kun fire procent af de adspurgte i Region Sjælland til Esbjerg og omegn, og fem procent vil til Kolding-området.

Høgni Kalsø Hansen mener derfor, at undersøgelsen også illustrerer, at danskerne ikke er så mobile, som vi nogle gange bilder os selv ind. Selv om det samfundsøkonomisk er vigtigt, at man kan få folk til at flytte landsdel.

»Det er svært at flytte folk. For det første skal jobmulighederne være der. Folk flytter ikke, før de har fået job. Man tager ingen chancer. Og for det andet er sociale relationer vigtige. Når man begynder at kigge efter job, så kigger man primært på områder, hvor man i forvejen har familie eller venner boende. Hvis man som jeg er vokset op på Lolland, så vil jeg ikke kigge efter job i Nordjylland i første omgang, men hellere se mod Lolland,« siger Høgni Kalsø Hansen.

Området omkring Ringsted, Vordingborg og Slagelse ”udmærker” sig i Momentum-undersøgelsen ved at være det område, hvor der er sket det største fald i interessen for at rykke til siden en identisk undersøgelse i foråret 2010. Dengang kunne 13 procent af danskerne forestille sig at arbejde i det syd- og midtsjællandske område, mens det i dag kun gælder 7 procent. I Slagelse Kommune er der også i disse år flere, der flytter fra end til kommunen. Men kommunen har valgt at tage kampen op og vedtog i 2011 en vision om at arbejde målrettet for at få flere tilflyttere, forklarer borgmester Lis Tribler (S).

     »Vi har sat forskellige initiativer i gang for at fastholde vores unge mennesker. Eksempelvis ved at skabe nogle flere uddannelsesmuligheder i Slagelse Kommune. Vi tror på, at hvis vi får de unge til at studere her, og vi samtidig får vores virksomheder til at medvirke med studiejob og praktikpladser, finder de unge ud af, at de kan få et rigt arbejdsliv i lokalområdet,« siger Lis Tribler.

Fraflyttere skal hives hjem

Bedre muligheder for studiejob i lokale virksomheder er en af de rigtige veje at gå, vurderer Høgni Kalsø Hansen, lektor på Københavns Universitet. Han henviser til en undersøgelse fra Syddansk Universitet, der viste, at blandt andet et studiejob undervejs var med til at fastholde folk i Sønderjylland.

»Det løser selvfølgelig ikke problemet i forhold til alle dem, der drager mod storbyerne for at læse. Den udfordring er enormt svær at gøre noget ved, hvilket illustreres af, at eksempelvis Aalborg Universitet er begyndt at lægge mange masteruddannelser i København, blandt andet fordi deres studerende ikke bliver i Nordjylland,« siger Høgni Kalsø Hansen.

Næste skridt for provinsbyerne må derfor være at forsøge at lokke de folk tilbage, som er flyttet for at få en uddannelse, men det er også en svær opgave. Efter fem-seks års uddannelse vil folk gerne have gevinsten for sliddet, og jobmulighederne i fraflytningsområderne er sjældent særlig gode, forklarer Høgni Kalsø Hansen:

»Samtidig har højtuddannede en tendens til at danne par med en højtuddannet. Så det er ikke bare ét, men to job, man skal ud at finde. Og rykker man ud til de her områder, så er der måske kun få arbejdspladser, der gør brug af højtuddannede, og man ender med være lidt fanget i forhold til at få nye udfordringer og gennem jobskifter at rykke op ad karrierestigen, som mange højtuddannede gerne vil.«

En mulighed kunne derfor være at flytte offentlige arbejdspladser ud i landet, så man derved kunne trække højtuddannet arbejdskraft til områderne på den måde. Et opgør med centraliseringen af statslige arbejdspladser er også et af Slagelse-borgmester Lis Triblers varmeste ønsker til, hvordan man fra statens side kunne hjælpe på fraflytningen.

»Samtidig skal der laves bedre bredbåndsforbindelser, hvis vi skal have folk til at flytte på landet. Så der bliver mulighed for at have hjemmearbejdsplads, og virksomhederne får bedre muligheder for at skabe udvikling og innovation,« siger Lis Tribler.

Momentum offentliggjorde for fire uger siden en undersøgelse, der viste, at der er et potentiale for at få flere til at flytte på landet. 14 procent sagde, at de allerhelst ville bo ”ude på landet”, mens kun 5 procent gør det i dag. Lis Tribler mener da også, det kan lade sig gøre at få flere til at rykke mod Slagelse:

»Vi lavede før kommunesammenlægningen nogle busreklamer i København, hvor det var rigtig dyrt at bo, og det fik faktisk folk til at flytte fra København og ud på Sjælland. Så selvfølgelig kan man gøre det. Men det kræver en indsats og nogle bedre rammevilkår i form af bedre bredbånd, infrastruktur og et jobmarked, hvor begge parter i et forhold kan få job,« siger Lis Tribler.

Af Jens Jørgensen, jjr@kl.dk

×

Log ind