11. november 2013

Drømmen om Amerika lever stadig i danskerne

En tredjedel af danskerne kunne forestille sig at arbejde i USA eller Canada. Dermed topper det – på niveau med Københavns-området – listen over steder, danskerne kunne tænke sig at arbejde. Det viser ny Momentum-undersøgelse. Interessen for Nordamerika er steget voldsomt siden en tilsvarende undersøgelse i 2010.

Fra 1870 til 1930 oplevede Danmark en massiv udvandring, hvor op mod 300.000 forlod landet, og mange af dem drog mod vest for at bosætte sig i USA eller Canada. Siden da har udvandringen til USA og Canada været mere moderat, men drømmen om det forjættede land lever stadig blandt mange danskere. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Momentum blandt et repræsentativt udsnit af danskere mellem 18 og 74 år.

Her peger 34 procent på USA eller Canada som et af de steder, de kunne forestille sig at arbejde. Dermed deler Nordamerika førstepladsen med Københavns-området foran eksempelvis Århus-området, hvor 30 procent af danskerne kunne forestille sig at arbejde. Og dobbelt så mange er tiltrukket af Nordamerika som af Odense, Aalborg eller det jyske trekantsområde. Heller ikke Kina eller et andet asiatisk land kan konkurrere med Nordamerika i danskernes øjne. Kun hver 10. drømmer om et asiatisk udlandseventyr, og allerfærrest (fire procent) kunne forestille sig at arbejde på Lolland-Falster.

Organisationen Danes Worldwide arbejder for at gøre det lettere at være en global dansker, der opholder sig i udlandet gennem kortere eller længere tid. Og generalsekretær Anne Marie Dalgaard mener, der er god grund til, at Nordamerika topper danskernes rangliste.

»Jeg tror, det er den helt fantastiske entreprenørånd, om at alt er muligt, der tiltaler os. Samtidig taler vi sproget, og kulturen er genkendelig.  Traditionelt har der jo også været meget stærke bånd mellem Danmark og Nordamerika, og det er et af de store udflytterlande med mange danske netværk. Så det virker nemmere at kaste sig ud i, hvorimod Asien virker mere uoverskueligt,« siger Anne Marie Dalgaard.

Størstedelen af organisationens over 200.000 medlemmer bor da også i et EU-land eller Nordamerika.

Mulighedernes land

Chris Scharf, presseattaché på USA’s ambassade i Danmark, mener også, at danskerne passer godt ind i det amerikanske samfund og blandt andet på grund af sproget hurtigt føler sig hjemme i USA. Men han er ikke i tvivl om, at det især er USA som mulighedernes land, der tiltrækker danskerne.

»Som Sinatra synger: ”If you can make it there, you can make it anywhere”. Og hvis man er virkelig ambitiøs og villig til at arbejde hårdt og eksempelvis går efter at vinde en Nobel-pris, tjene en million dollars, blive berømt, eller gøre noget godt for så mange mennesker på jorden som muligt, så er USA stedet at tage hen,« siger Chris Scharf.

Han påpeger, at selv om Danmark er et godt land, så er det et lille land, der målt på befolkningstal blot svarer til Minnesota, USA’s 21. største stat. Og derfor er mulighederne og udfordringerne selvsagt større i USA.

»Idéen om at arbejde på et stort marked som i USA med en energisk og begejstret atmosfære, hvor du sandsynligvis vil være omringet af folk fra hele verden, som også prøver at få succes, tiltrækker virkelig danskerne. Og det er en stor del af USA’s tiltrækningskraft generelt,« siger Chris Scharf.

Ifølge Jørn Brøndal, lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, har mange af de danske udvandrere da også været tiltrukket af mulighederne i Nordamerika, men profilen på udvandrerne har ændret sig gennem tiden.

»Da rigtig mange tog af sted i slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet, var det mest folk, som kom med deres bare næver og ledte efter arbejde og billig jord, så de kunne komme i gang. I dag er mange af dem, der drømmer om at tage til Amerika, studerende, forskere eller folk med minimum middelklassejob, der ser større karrieremuligheder i USA end i Danmark,« siger Jørn Brøndal.

Krisen skabte lavpunkt

Den nye Momentum-undersøgelse er en gentagelse af en identisk undersøgelse fra foråret 2010, og danskernes interesse for at arbejde i Nordamerika er steget kraftigt siden da. I 2010 var det kun 20 procent mod 34 i dag, som kunne forestille sig at arbejde i USA eller Canada. Dermed er det også det eneste område i undersøgelsen, som kan notere sig en klar stigning i danskernes interesse.

Chris Scharf, presseattaché på den amerikanske ambassade i Danmark, mener, at det må skyldes den økonomiske fremgang, USA i øjeblikket oplever efter den økonomiske krise.

»Vores økonomi er på vej tilbage, selv om vi gerne ville være længere fremme. Vi har haft vækst og fremgang i de sidste par år efter den store krise i 2008. Folk har mere tillid til den amerikanske økonomi end bare for et par år siden, så jeg tror, det er med til at gøre os mere attraktive end i 2010,« siger Chris Scharf.

Når man ser på Danmarks Statistiks officielle tal for antallet af danske udvandrere til USA og Canada, tyder det også på, at krisen gav en solid – men midlertidig – mavepuster til interessen for at drage til Nordamerika. I 2009, året efter den økonomiske krises begyndelse, udvandrede kun 1.611 danske statsborgere til USA og Canada. Det var det laveste antal i 25 år og langt lavere end i 1990’erne og starten af 2000’erne, hvor mellem 2.500 og 2.700 udvandrede hvert år. I de seneste tal fra 2012 var det dog igen steget til 2.059 og dermed nogenlunde som i årene lige før krisen.

Lektor Jørn Brøndal mener også, at den økonomiske krise er det bedste bud på, at interessen for at arbejde i Nordamerika var betragteligt lavere i 2010 end i dag. Men han peger på, at USA – og landets omdømme – objektivt set stadig ikke er kommet helt på benene efter krisen. Og han peger også på, at den lovlige immigration til USA i dag stadig er mindre end før krisen.

»På kort sigt er det muligt, at perspektiverne ser bedre ud i dag end for tre år siden. Men ikke mindst fordi der også har været mange politiske problemer i USA på det sidste, som har risikeret at gå ud over økonomien, er det i dag sværere at leve sig ind i den klassiske forestilling om USA som fremtidens, drømmenes og de økonomiske muligheders land. Det var nemmere før krisen,« siger Jørn Brøndal.

Af Jens Jørgensen, jjr@kl.dk

×

Log ind