04. oktober 2021

Nyhedsørkener i de danske kommuner

Den lokale mediedækning i det ganske land er desværre ikke længere så udbredt, som den tidligere har været. Dette skader lokaldemokratiet og antallet af borgere, der stemmer falder. For ikke at tale om, at fake news får bedre levevilkår.

Den 25.-26. november bliver Kommunikationsdøgnet afholdt i København. Programmet byder på 11 faglige oplæg og 6 forskellige workshops.

Jesper Rosener, administrerende direktør hos Jysk Fynske Medier, har startet et projekt om digital lokal mediedækning og lokale nyhedsredaktioner i områder, der ikke har haft lokal mediedækning over en længere periode.

Vi har fået Jesper til at svare på tre spørgsmål ifm. indsatsen med de lokale redaktioner. Jesper fortæller om, hvordan der allerede kan ses gode resultater ifm. den lokalredaktion, der er opstartet i København og om, hvorfor lokale redaktioner er så vigtige for både borgerne og kommunerne:

Hvad er konsekvensen, hvis der ikke gøres noget ved nyhedsørkenerne?

"Man ved desværre alt for godt, hvad det betyder: fordi der findes store dele af eksempelvis USA, hvor den lokale mediedækning er forsvundet, så forskere har haft gode muligheder for at undersøge konsekvenserne i virkelighedens laboratorium.

Vi er til for demokrati og sammenhængskraft. Det kan lyde højtideligt, men det handler om, at stærke, frie lokale medier er en forudsætning for, at det lokale samfund hænger sammen. Der findes desværre steder i den vestlige verden, hvor mediedækningen er forsvundet. Man ved, demokratiet tager skade. At antallet af borgere, som stemmer daler, at antallet af borgere, som har lyst til at stille op til valg, bliver mindre. At fake news får bedre vilkår for at spredes".

Har I allerede resultater fra den lokalredaktion, I har startet i København, som kan vise effekten af jeres indsats?

"I København bygger vi på toppen af en række ugeaviser. Vi tror, at de vil spille en vigtig rolle i de kommende år, men vi ved også, at flere og flere postkasser lukker – især i hovedstadsområdet. Vi ved, at printplatformen taler til den ældre del af befolkningen. Derfor er vi optaget af at bygge nye stærke digitale medier, som kan tage over i takt med at brugerne flytter sig. Vi er fortsat i den spæde opstart. Vi kan se, at borgerne har lyst til at engagere sig. Forhåbentlig kommer vi til at medvirke til en god valgkamp i efteråret, så borgerne i København kan træffe gode oplyste valg, når de står i stemmeboksen. Lokale valg er de vigtigste valg i en koncern som vores. Det er der, vi for alvor skal udleve vores ambition.

Vi er jo kun lige gået i luften med vores nye lokale satsninger i Hovedstadsområdet, i Storaarhus og i kommunerne rundt om Aarhus i det østjyske. Vi har fået en fin modtagelse fra både borgere og politikere, men det er for tidligt at tale om en påvirkning af det lokale demokrati og sammenhængskraft. Vi har sået nogle frø, som vi nu vander".

Hvilken betydning får det for kommunerne, at I har taget dette initiativ til mange flere lokale redaktioner? Og er I allerede i dialog om et samarbejde?

"Det får den betydning, at der er mindst et lokalt medie, som lever og ånder for livet og det demokrati, der udspiller sig i kommunen. Der er et medie, som kigger magten efter i sømmene. Det er ikke så slemt, som det måske lyder. Det er meget værre, når der ikke er nogen, som følger med. I rapporten Nyhedsørkener dokumenterer Anders Østerby, hvordan dækningen af byrådsarbejdet i Skanderborg er blevet halveret over de senere år, hvor der ikke har været et dagblad i kommunen.

Den tidligere borgmester i Skanderborg, Jørgen Gaarde (S) sætter meget fint ord på den oplevelse:  ”Jeg har i mine 20 år som politiker fundet ud af, at det er skidt med pressen, men det går ikke uden. Værdien af de positive historier bliver mindre, når de ikke har de kritiske at måle sig op imod”".

Arrangement

Konferencer og messer Kommunikationsdøgn 2021

Herunder pointer fra Anders C. Østerbys fellowship-rapport: Nyhedsørkener:

En nyhedsørken defineres af Anders C. Østerny som et geografisk område uden faste tilstedeværende journalister, der kontinuerligt laver journalistisk dækning af området i bred forstand.

×

Log ind