23. august 2021

HTML-first princippet: drop PDF’erne

Gør det lettere for borgere at søge information på kommunens hjemmeside. Aalborg Kommunes HTML-first-princip har aflivet mange unødvendige PDF’er, der alligevel ikke fungerer på mobilen eller lever op til lovgivningen om webtilgængelighed.

Den 25.-26. november bliver Kommunikationsdøgnet afholdt i København. Programmet byder på 11 forskellige faglige oplæg og 6 forskellige workshops.

Sinnet Ellehauge Haag er Webleder i Allborg Kommune, og har mange års erfaring med at arbejde med webtilgængelighed og brugervenlighed. Fredag den 26. november holder hun et oplæg om, hvordan man med en ret simpel strategi og nogle få men effektive principper kan komme af med mange PDF’er på kommunens hjemmeside ved at anvende det, Sinnet selv har døbt HTML-first-princippet.

Vi har fået Sinnet til at svare på tre spørgsmål om, hvorfor kommunen er så vilde med HLMT fremfor PDF’er.

Hvorfor er HTML bedre end PDF’er på en hjemmeside?

”Der er tre vigtige grunde til, at vi foretrækker HTML-baseret indhold frem for PDF-filer på Aalborg Kommunes hjemmesider.

For det første kommer mere end halvdelen af de omkring halvanden million årlige besøg på aalborg.dk fra en mobiltelefon. PDF-filerne er sjældent lavet, så de egner sig til visning på en mobil.

Hvis man ukritisk smider et hav af PDF-filer på hjemmesiden, får man også hurtigt skabt en udfordring med forvirrende og uigennemskuelige søgeresultater for brugerne.

Og så er det som regel både lettere og billigere at sikre webtilgængeligheden af HTML-indhold, end det er at arbejde med webtilgængelighed i PDF’er”.

Hvad gør man, når man har meget store PDF’er, hvor det ikke giver mening at lave dem til HTML?

”Hvis et dokument er meget omfattende eller komplekst, så har vi med Aalborg Kommunes nuværende CMS-løsning ikke noget godt HTML-alternativ til PDF-filen. Og så overvejer vi selvfølgelig, om vi skal offentliggøre PDF’en på hjemmesiden.

I de tilfælde spørger vi først: Hvilket formål tjener dette dokument? Er det noget, vi har pligt til at offentliggøre som myndighed? Eller ved vi, at indhold som dette er relevant for brugerne?

Afhængig af svarene har vi så forskellige muligheder, som strækker sig fra at få gjort dokumentet webtilgængeligt af eksperter og lægge det på hjemmesiden til at lave et kort resumé af indholdet og tilbyde at sende dokumentet til brugerne, hvis de ringer eller sender os en besked”.  

Hvor langt går princippet – skal alt laves til HTML?

”I Aalborg Kommunes weborganisation, VoresWEB, er det vores mål at lave web, der virker i virkeligheden. Derfor er der heller ingen principper, der skal overholdes for princippets skyld. Man arbejder jo heller ikke med webtilgængelighed for at overholde kravene i lovgivningen, men for at skabe digitale løsninger, der er tilgængelige og kan bruges af alle, der kan og vil.

Indsatsen i VoresWEB skal gøre det nemt, effektivt, målrettet og trygt for borgere og virksomheder at besøge og anvende Aalborg Kommunes hjemmesider. Så hvis der er gode, saglige argumenter for at bruge en PDF-fil frem for HTML i den digitale formidling, så gør vi det. Det afgørende for os er, at vi som myndighed husker, hvem vi er til for at servicere. Argumenterne skal bygge på fakta frem for fornemmelser, og de skal tage afsæt i brugernes adfærd og behov. Hvis de gør det, så kan man en sjælden gang godt få lov at snige en PDF-fil ind på hjemmesiden”.

Arrangement

Konferencer og messer Kommunikationsdøgn 2021