10. februar 2020

God webtilgængelighed afhænger af både systemet og redaktørerne

Kenneth Jensen, Webmaster i Frederikssund Kommune, fortæller om, hvilket forarbejde han har lavet ifm. webtilgængelighedserklæringerne, som Frederikssund Kommune skal oprette, og hvilke anbefalinger han vil give til andre kommuner, der ikke har været i gang med arbejdet med webtilgængelighed i flere år.

På temadagen om webtilgængelighedserklæringer kan du møde Kenneth Jensen, webmaster i Frederikssund Kommune, der fortæller om, hvad han har lavet af forudgående arbejde, og hvad han har fokus på her inden, han skal have sine webtilgængelighedserklæringer færdige. 

Hvornår startede I processen i Frederikssunds Kommune, og hvordan er I kommet i mål?

”Vi startede i 2016, da jeg havde luret, at der var et direktiv på vej. Vi kom selvfølgelig ikke i mål med det i ét hug. Men jeg begyndte også at oplære vores områderedaktører, som er ansvarlige for hver deres område, i WCAG-kravene og Siteimproves modul til tilgængelighed, så de kunne tjekke for tilgængelighedsfejl og rette dem.

Vi lavede anden relancering i maj 2018, hvor vi fik rettet de sidste ting. Vi arbejder med ”de syv dødssynder”, som handler om at lave godt indhold. Fx at få mærket tabeller eller links rigtigt op eller at vi laver ALT-tekster og beskrivelser til billeder, hvor det er relevant. Alle de har ting, der gør, at en ikke seende får samme navigationsmuligheder og oplevelse med siden, som en normalt seende og læsende har.

Dette er alt det, som redaktørerne selv gør. Så er der jo alle systemkravene, som er dem, jeg sidder med. Det indebærer at gå i dialog med leverandøren og sørge for, at de systemer, de leverer, er compliant. Vi har jo fx lavet en løsning til diagrammer og arbejder på én til video. Her har vi fx ladet os inspirere af DR’s læs-op-funktion. Vi går efter WCAG 3, selvom lovkravet er 2.1 - men jeg vil gerne være forberedt til om nogle år, når vi sikkert alligevel skal leve op til WCAG 3. 

Der er dog et stykke vej i mål endnu, hvilket primært skyldes vores dokument- og dagsordensproduktion. Vi har dog mange af løsningerne til at gøre tingene rigtigt, så nu handler det simpelthen om at få hele organisationen til at rykke med og forstå betydningen. Accessibilityfixeren fra Dania Software kan tjekke alle dokumenter fra den nyeste version af MS-office. Jeg synes, at den er endt med at være rigtig god og brugbar, og den tjekker for alle de mest gængse fejl.

Hvordan har du fået overblik over alle kommunens hjemmesider?

Allerede ved kommunesammenlægningen tog man den beslutning, at institutioner ikke måtte lave hjemmesider udenfor kommunens web-løsning. Alle vores hjemmesider ligger i samme system med undtagelse af skolernes. Vi har vist nogle-og-firs. Dem relancerer vi i juni, hvor vi også tjekker, at deres sider ikke strider imod de syv dødssynder.

Vi har allerede vores testmiljø klar her i marts, hvor vi så opretter en side med alle mulige tænkelige funktioner og indholdstyper, som vi kunne tænkes skulle bruges, og så kører vi det hele igennem tilgængelighedsmaskinen, så vi er sikre på, at det hele virker.

Hvad skal man vælge at prioritere, hvis man ikke er så langt som dig, hvis du skal give et tip? 

I dag kan næsten alle CMS’er lave alt tilgængeligt. Men der var bare ikke alle de indbyggede advarselsfunktioner, som der er nu. Det bedste er nok at få lavet nogle enkle guides, som hjælper ens kollegaer til at gøre det rigtigt. Og det koster jo ikke noget andet end lidt arbejdstid, og her kan man altså virkelig komme langt.

Mange kommuner har samme CMS’er og leverandører. Man bør helt klart også sørge for at lægge pres på for at få opgraderet sin MS office-pakke, da de nye pakker er meget langt i forhold til tilgængelighed. Jeg havde heller ikke pengene til at købe nye licenser til alle, men vores IT-afdeling fandt ud af, at man kan købe den slags licenser brugte. Det er der firmaer, der lever af. Så vi har købt alle vores licenser brugte og har fået 15 gange så mange, som vi have fået, hvis vi havde investeret i nye licenser.