21. oktober 2019

Den gode explainervideo skal gøre det komplekse mere forståeligt

Gode apps er der masser af, når der skal laves explainervideoer. Til gengæld skal kræfterne bruges på at få skåret helt ind til benet af det, man gerne vil fortælle i videoen. Sådan lyder det fra Rune Michelsen, der på årets Kommunikationsdøgn inviterer til workshop i disciplinen explainervideo.

Sådan sorterer du dit bioaffald. Og sådan ser kommunens budget for 2019 ud. Borgere søger i højere grad svar i billeder og lyd – derfor er små, korte videoklip, der forklarer, demonstrerer og instruerer, i rivende udvikling.

På årets Kommunikationsdøgn sætter vi fokus på, hvordan man kan producere korte og simple explainer-videoer til kommunens hjemmeside og sociale medier, så komplekse emner kan kommunikeres mere enkelt og visuelt.

Manden ved roret hedder Rune Michelsen og er partner i WeLoveVideo.

På workshoppen giver han tips til, hvordan du kommer godt i gang med disciplinen explainervideo.

Men inden da, kan du få et par af hans pointer her:

Hvornår giver det mening at lave en explainervideo frem for en almindelig mobilvideo?

”Explaineren er oplagt at bruge, når du skal forklare noget komplekst på en simpel og forståelig måde. Det kan være en fortælling om kommunens nye lokalplan eller en forklaring på, hvordan du bedst sorterer dit affald. Explaineren fungerer på samme måde som den gode baggrundsartikel i avisen.”

Hvornår fungerer en explainervideo fungerer godt?

”Det gør den, når den først og fremmest giver brugeren lyst til at sætte sig ind i noget lidt komplekst. Og når den simpelt og ved hjælp af visuelle greb gør noget komplekst let forståeligt. Explaineren fungerer godt, når det lykkes med få præcise ord og billeder at få brugeren til at sidde tilbage med en “aha, nu forstår jeg det”-følelse."

Hvad kræver det af ressourcer og knowhow at kaste sig ud i denne genre?

”Der findes masser af programmer og apps, som man relativt nemt kan bruge til at lave explainervideoer – altså til den tekniske del. På workshoppen på Kommunikationsdøgnet skal vi prøve en app ved navn Clips. Der, hvor der virkelig skal bruges ressourcer, når man arbejder med explainere, er på at få fakta og det indholdsmæssige på plads. At få skåret helt ind til benet ift det, man gerne vil fortælle. Man kommer godt i mål, når man lykkes med at redigere i sin viden og få det mest essentielle frem.”