Kontakt
Jan Struwe Poulsen
IT-Arkitektur & Standarder
Telefon: +45 3370 3234
E-mail: jtp@kl.dk
Viborg Kommune har samlet sine indsatser med generativ AI i ét strategisk forankret program. Under ledelse af IT- og Digitalisering og i tæt samarbejde med HR og direktørområdernes sekretariater, arbejder kommunen målrettet med at skabe retning, understøtte medarbejdere og sikre kompetenceudvikling på tværs af organisationen. Målet er klart: AI skal udbredes strategisk og med tydelig organisatorisk støtte.
Da ChatGPT blev lanceret i efteråret 2022, blev Viborg – som mange andre – ramt af en bølge af nysgerrighed, eksperimenter og idéer. Siden da er interessen vokset eksplosivt, både i topledelsen og blandt medarbejdere, og det blev hurtigt tydeligt, at kommunen manglede en fælles struktur til at samle op, dele erfaringer og understøtte de mange spirende AI-initiativer. Anders Kollin, chef for IT og Digitalisering, peger på, at behovet for en fælles organisatorisk ramme voksede i takt med den hastige udbredelse og implementering af AI i kommunen. Programmet inkluderer en programleder med ansvar for at koordinere, prioritere og understøtte indsatserne på tværs af kommunen.
Viborg Kommune har organiseret programmet med ressourcepersoner i alle direktørområder, som sammen med programlederen skal sikre prioritering og koordinering på tværs. Samtidig fastholdes fokus på at støtte de lokale idéer og initiativer – det er netop dem, der opstår tæt på borgerne og hverdagens opgaver. Et eksempel er brugen af en AI-bot på arbejdsmarkedsområdet til transskribering, notattagning og udarbejdelse af referater fra både fysiske og online møder. Her er der etableret en lokal projektorganisation, der understøtter implementeringen. Erfaringerne herfra skal nu løftes og videreføres til nye områder i kommunen, hvor programlederens får ansvaret for overlevering og onboarding. Selvom programmet stadig befinder sig i en tidlig fase, er potentialet allerede tydeligt – især i HR-konteksten, hvor programmet bidrager til at klæde medarbejderne bedre på i forhold til roller og kompetenceudvikling. Derudover ses der potentiale i, at direktørområderne bringes tættere sammen gennem programlederens rolle i videndeling, erfaringsudveksling og sparring om, hvordan man kan opbygge generative AI-løsninger.
Et centralt princip i Viborg Kommunes tilgang er, at digitalisering og herunder brugen af generativ AI er et ledelsesansvar. Derfor har man arbejdet tæt sammen med HR om at udvikle et fælles program om kompetenceløft – ikke kun for de teknologinysgerrige ildsjæle, men også for den brede medarbejderskare på tværs af kommunen. HR bygger videre på erfaringerne fra tidligere digitaliseringsindsatser og spiller en nøglerolle i at definere lederroller og sikre relevante kompetenceforløb. Kompetenceudvikling, rolleafklaring og understøttelse af ledere bliver centrale elementer i programmet, så ingen ledere står alene i en virkelighed, hvor teknologien bevæger sig hurtigere end organisationens parathed.
Anders Kollin deler gerne ud af erfaringerne med programmet. På konferencen HR og digitalisering: Et stærkt forandringsfællesskab i danske kommuner vil Anders Kollin præsentere Viborg kommunes tilgang til ledelse af digitalisering og generativ AI. Her sættes der særligt fokus på den afgørende kobling mellem HR og digitalisering – og på hvordan ledere kan understøttes i en virkelighed, hvor medarbejderne ofte afprøver teknologien, før lederne har mulighed for at definere retning og rammer – og derfor har brug for støtte og retning fra starten.
Ønsker man at tilmelde sig, kan det gøres via linket her:
HR og digitalisering: Et stærkt forandringsfællesskab i danske kommuner | Tilmelding
Konferencen “HR og digitalisering: Et stærkt forandringsfællesskab” finder sted mandag den 16. juni 2025 kl. 9.30 til 16.00. Fra kl. 8.30 åbnes der for indtjekning, og der bydes velkommen med en let morgenanretning.
Konferencen afholdes på Comwell, Skovbrynet 1, 6000 Kolding.
Konferencen koster 2.195, - ekskl. moms. Tilmelding er bindende, men du er velkommen til at sende en kollega, hvis du er forhindret.