20. februar 2023

Tech-ekspert: "Brug digitaliseringen til at fremme den grønne omstilling"

Digitalisering og den grønne omstilling går hånd i hånd, også i kommunerne. Det siger Nana Bule, tidligere topleder i Microsoft Danmark, aktør på bestyrelsesniveau i Danmarks grønne omstilling og forkvinde i Regeringens Digitaliseringsråd. Nana kommer med nogle gode råd til, hvordan kommunerne kan komme videre med den grønne digitalisering. Mød Nana Bule, når hun holder oplæg på Kommunernes Digitaliseringstræf '23.

Tilmelding til Kommunernes Digitaliseringstræf 2023 er åben nu:

Kommunernes Digitaliseringstræf (kl.dk)

 

Den grønne omstilling

Kommunerne er godt i gang med at spare på energi og andre ressourcer. Med en ret simpel teknologi kan mange spare endnu mere - til gavn for både den grønne omstilling og driftsøkonomien. Det siger Nana Bule, der for nylig rykkede fra Microsoft Danmark, hvor hun var CEO, til en stilling som advisor i den finansielle sektor. Nana er sideløbende aktiv i blandt andet Energinets bestyrelse gennem flere år, med fokus på energi og grøn omstilling.

"Energieffektivisering er superrelevant for kommunerne, og med data kan vi få endnu bedre overblik over vores energiforbrug. Vi kan som samfund automatisere og spare endnu mere energi. Jeg har været involveret i projekter, hvor man med relativt simpel teknologi i bygninger kan reducere energiforbruget med op til mellem 20 og 25 procent - ved at indsamle data om forbruget, analysere og automatisere, for eksempel opvarmning," siger Nana Bule.

Energioptimering er kernen i den grønne omstilling, vurderer Nana Bule, og hermed forstås også udbygningen af den vedvarende energi.

"I det danske elnet var vi i 2022 næsten 60 procent dækket af strøm fra vedvarende energi. Når vi kigger fremad mod et energisystem med en endnu højere andel af grøn energi, så bliver det vigtigt, at vi kan koble produktion og forbrug af el tættere sammen," siger Nana Bule.

Så altså: Det handler om både energieffektivisering, omstilling til og udbygning af den vedvarende energi, om automatisering og balancering af produktion og forbrug. Dermed har vi ridset hovedtrækkene af den grønne omstilling op, som Nana Bule ser den nu.

"Her og nu er der et stort fokus på vores energiforbrug, givet de høje elpriser og mangel på gas, men fremadrettet skal vi til at se på vores vandforbrug, som også er et sted, hvor vi kan og bør spare på ressourcerne," siger Nana Bule.

 

Grøn digitalisering

Hele den grønne omstilling indebærer en række muligheder og perspektiver for kommunerne, og det gennemgående værktøj til at lykkes bliver, at kommunerne på en smart måde kan indsamle og få indsigt fra de data, som knytter sig til den grønne omstilling.

"Vi kan hjælpe energieffektiviseringen på vej med ret simpel teknologi: For eksempel ved at opsætte sensorer i lokaler i de kommunale bygninger. De sensorer kan opsamle data om brug af lokalet, temperatur i lokalet med mere, som der så er en algoritme, der overvåger og behandler. Det sker altsammen i realtid, uden forsinkelse, så den digitale løsning enten kan regulere varme og lys automatisk eller komme med anbefalinger til, hvordan energiforbruget kan effektiviseres. Det er en relativt simpel sensor-data-algoritme-løsning," siger Nana Bule.

I disse tider, hvor vi står i en energikrise og med en høj inflation, er det meget nyttig viden, at man kommer rigtig langt med relativt simple løsninger.

"Løsningerne kan både spare os energi og spare os penge - og så virker det jo helt tosset, hvis vi ikke udnytter det til fulde," siger Nana Bule.

 

Kommunerne kan selv skabe fordelene

Teknologierne - og ideerne til at udnytte teknologierne - udvikler sig hele tiden, og kommunerne kan heldigvis gøre meget for at følge med og endda også være en drivende faktor i den grønne omstilling. Netværk og vidensdeling har kommunerne altid været gode til.

"Det er en rigtig god ide at mødes og udveksle erfaringer om både digitalisering og den grønne omstilling. Og KL har en vigtig rolle at spille: At de gode eksempler bliver delt på tværs af kommunerne," siger Nana Bule.

Helt i tråd med Nana Bules egen ledelsespraksis i den danske tech-elite anbefaler hun at gå meget konkret og resultatorienteret til værks.

"Jeg har set det som en personlig opgave altid at tale i eksempler. Altid at gøre teknologien meget konkret og forståelig ved at fremhæve nogle af de gode cases, der er derude. Det gør det meget nemmere at forstå og blive inspireret til at overføre til ens egen hverdag "Hvad betyder så det for min kommune?"," siger Nana Bule.

Når Nana Bule træder op på scenen på Kommunernes Digitaliseringstræf '23 til april, vil hun glæde sig til, at hun kan være med til at gøre den grønne digitalisering i kommunerne konkret og nærværende.

  

4 råd til kommunernes grønne digitalisering

Nana Bules budskab er, at kommunerne har en vigtig rolle at spille i den grønne digitalisering - her samlet i fire gode råd.

  • Tænk i grøn digitalisering. Skru op for data, og skru ned for forbruget. Med en smartere brug af data kan kommunerne både skrue ned for energiforbruget og eventuelt flytte det til andre tidspunkter, hvor det er muligt, og når strømmen er grønnest og billigst. Dermed belastes klimaet mindst.
  • Høst gevinsterne allerede nu. Med sensorer og smarte følere, hvorfra der opsamles data, kan kommunerne spare energi og penge - allerede nu. Kommunerne er godt i gang - det er en succeshistorie, som bliver bedre dag for dag.
  • Gør, som I plejer: Del jeres viden. Kommunerne er allerede i dag gode til at dele viden og erfaringer. Det gælder også inden for den grønne digitalisering. Hjælp forandringen godt videre i de netværk, som lever i regi af både KL og blandt kommunerne selv.
  • Vær konkrete og menneskelige. Skab engagement omkring jeres forandringer ved at forklare, hvordan forandringerne har konkrete forudsætninger og skaber værdi for mennesker. Når man hører om nye tiltag eller henter inspiration om grøn digitalisering, kan man altid stille sig selv spørgsmålet: "Hvad betyder så det for min kommune?"

 

Hør Nana Bule på Kommunernes Digitaliseringstræf '23

Tag med på Kommunernes Digitaliseringstræf '23, og hør Nana Bule sætte perspektiver på, hvordan kommunerne kan skabe fremskridt ved at kombinere digitalisering med den grønne omstilling.

Kommunernes Digitaliseringstræf er en årligt tilbagevendende begivenhed, der er et vigtigt mødested og inspirationsrum for alle jer, der arbejder med digitalisering i kommunerne. Mange vælger at tage af sted på digitaliseringstræffet flere kolleger sammen for at høste fælles viden ind til det videre arbejde hjemme i kommunen.

×

Log ind