29. marts 2022

Fremtidens velfærd skal sikres med computerintelligens

Mød Nikolaj Sonne på Digitaliseringstræf 2022, hvor han viser eksempler på en række nye digitale løsninger, som muliggøres af kunstig intelligens, sensorer og store datamængder.

Arbejdskraftudfordringen er netop nu på toppen af alle kommuners agenda.

Der mangler i dag hænder til at løfte en lang række kernevelfærdsopgaver, og udfordringen med at skaffe arbejdskraft bliver efter alle prognoser kun større frem mod 2030.

Det står allerede klart, at nye teknologiske og digitale løsninger er en markant del af løsningen. Men hvad er det helt konkret, vi skal have fokus på?

Det giver Nikolaj Sonne, teknologijournalist og mangeårig vært på DR’s teknologiprogram So ein Ding, sit bud på, når han gæster Digitaliseringstræffet 2022 som keynotespeaker d. 3 maj i Odense.

Du kan se det fulde program og tilmelde dig træffet her: Kommunernes Digitaliseringstræf 2022  

Kunstig intelligens gør computeren langt mere alsidig

I sin keynote vil Nikolaj Sonne fortælle om nogle af de teknologier, man skal holde øje med de næste 10 år.

I særdeleshed vil han tale om de enorme muligheder, der ligger i at træne computere til at genkende mønstre, sprog, bevægelser og til at automatisere manuelle og trivielle processer ved hjælp af computerintelligens.

"Der er sket en ret markant og fascinerede udvikling inden for computere og software de senere år. Den “gamle” computer fodrede vi med absolutte størrelser som; hvor mange, hvor meget, hvornår og ud kom et resultat - punktum."

"Med kunstig intelligens bliver computeren meget mere alsidig i forhold til input. Den bliver bedre til at begå sig i vores analoge virkelighed," forklarer Nikolaj Sonne.

Stemmestyring og talegenkendelse har enormt potentiale

Nogle af de teknologier, der er i rivende udvikling, og som er muliggjort af kunstig intelligens, er talegenkendelse, stemmestyring og digitale assistenter.

Chatbots kan fx tage telefonen hos kommunen, svare på simple spørgsmål eller stille videre til den rette medarbejder.

Stemmestyring kan gøre det lettere for ældre at kontrollere lyset i hjemmet, tv’et i stuen eller at kommunikere med pårørende – og i fremtiden måske også med kommunen.

Den bagvedliggende sprogteknologi kan også bruges til at transkribere tekst, hvor de ord, man indtaler, automatisk bliver omformet til skrift. Og oversættelse mellem dansk og andre sprog i realtid kan eksempelvis gøre det nemmere at kommunikere med ukrainske flygtninge eller andre, der ikke taler dansk.

Det er alle teknologier, der kan gøre stor gavn i fremtidens velfærd.

Kunstig intelligens er her allerede i stor stil

Selvom kunstig intelligens kan lyde meget fjernt og fremtidsagtigt, så vinder teknologien allerede indpas i stor stil, fordi den gør mange ting nemmere, forklarer Nikolaj Sonne:

"For rigtig mange mennesker er kunstig intelligens allerede noget vi bruger i vores hverdag - men måske uden at tænke så meget over det. Når jeg beder Siri om at tænde for lyset i stuen eller huske mig på, at jeg skal købe vaskepulver næste gang, jeg handler, så er det jo noget, der gør mit liv lidt lettere," forklarer Nikolaj Sonne.

Netop evnen til at styre computeren med stemmen rummer et stort potentiale – særligt for dem, der har svært ved at bruge teknologi

"Det, at man kan betjene computere med almindeligt hverdagssprog, betyder jo, at den digitale verden bliver mere tilgængelig for flere. Det er jo nemmere og hurtigere at sige ”spil Sara og Monopolet”, end at betjene en telefon eller computer," uddyber Nikolaj Sonne.

I fremtiden træder computeren til på rette tid og sted

Stemmestyring er dog blot en af mange discipliner, som en computerintelligens kan trænes til.

I fremtiden vil vi i langt højere grad opleve, at computeren ved hjælpe af data fra blandt andet sensorer, mikrofoner, kameraer og lokationsdata, aktiverer sig selv på rette tid og sted. 

Nikolaj Sonne giver et konkret eksempel på, hvordan teknologien under Corona-pandemien blev brugt til at hjælpe os til at huske grundig håndvask.

"Apple Watch kan høre lyden af rindende vand og mærke dine bevægelser. Når du tænder for vandhanen og begynder at vaske hænder, prikker uret dig automatisk på armen og minder dig om at bruge 20 sekunder på din håndvask. Samtidig tæller uret automatisk ned på skærmen. Det er da fascinerede," siger Nikolaj Sonne.

Kunstig intelligens skal frigøre tid til opgaver, mennesker er bedre til

Ovennævnte eksempler er bare et lille udpluk af teknologier, der - tilpasset den kommunale virkelighed - i stigende grad kan eliminere trivielle opgaver og gøre mange arbejdsgange langt mere smidige, end de er i dag.

Dermed kan det frigøre tid og kræfter til den omsorg og hjælp, som mennesker altid vil være bedre til end maskiner.

Forståelsen af de mange muligheder, som den stigende computerintelligens bringer med sig, er dog virkelig vigtig at forstå, mener Nikolaj Sonne.

I sin keynote på Digitaliseringstræf 2022 vil tv-værten vise eksempler på, hvordan computeren i fremtiden kan assistere os på nye måder. Og hvordan man i langt højere grad kan udnytte data, sensorer og computerkraft til at automatisere en række dagligdags opgaver, som blandt andet kan hjælpe til med at løse en af vores tids helt store velfærdsudfordringer: Manglen på arbejdskraft.

"Grundlæggende er der jo ikke nogen problemer, der forsvinder, bare man drysser teknologi ud over dem. Men, når det er sagt, så giver den rivende teknologiske udvikling vanvittigt mange nye muligheder. Jeg håber at kunne oplyse, fascinere og perspektivere i forhold til, hvad der er muligt i dag og på sigt," slutter Nikolaj Sonne.

text

Nikolaj Sonne

Nikolaj Sonne fortæller historier om teknologi - som fjernsyn, læsestof og live. Han er uddannet journalist og var rorgænger på DR programmet So ein Ding der løb af stablen mellem 2009 og 2018. Derudover har han skrevet for Zetland og Euroman. Tidligere var han redaktør for gadgetmagasinet Gear og vandt prisen for nationens bedste web-tv tilbage i 2008.

 

 

Arrangement

Konferencer og messer Kommunernes Digitaliseringstræf 2022

Vær med når KL igen samler kommunerne til debat og samtaler om, hvordan vi sammen løser samfundets store udfordringer ved hjælp af ny teknologi og digitale løsninger.

×

Log ind